.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Stärkta misstankar om terrorattentat mot rysk passagerarflygplan

Misstankarna om att det ryska passagerarflygplanet som störtade i söndags utsatts för ett terrorattentat har stärkts, det uppger flera medier som citerar västliga underrättelsetjänster. Planet som hade 224 passagerare och besättningsmän om bord avgick från Sharm-el Sheikh med destinationen St Petersburg i Ryssland. Någonstans över Sinaihalvön misstänker man att planet utsattes för ett inre våld som ledde till att planet störtade. 

Mycket är ännu oklart när det gäller det störtade passagerarflygplanet som var på väg från Sharm-el-Sheikh men allt mer tyder nu på att det utsattes för ett inre våld som ledde till att det störtade. Bland annat visar flygplanets "svarta lådor" att ett ovanligt ljud hördes strax innan man tappade kontakten med besättningen. Obduktionen av de döda omkomna visar också att de som satt längre bak i planet hade splitterskador medan de som satt längre fram saknade sådana skador. Att det förekommit inre våld behöver inte betyda att det är en sprängladdning som detonerat. Det kan också orsakas av en exploderande motor. 

Terrororganisation misstänks

Terroristorganisationen IS misstänks av flera västländers regeringar ligga bakom attentatet. Några säkra bevis för detta finns ännu inte officiellt. Storbritannien har valt att tillfälligt stoppa alla flygningar till eller från Sharm-El-Sheikh i avvaktan på att uredningen om olyckan ska ge fler svar. Det som talar emot att det terrororganisationen IS ligger bakom olyckan är att man normalt inte brukar ta på sig attentat offentligt. Om det är inte är IS kan det vara någon annan lokal grupp men tills vidare förblir detta enbart spekulationer. 

Ryssland regering säger att man inte tror på Storbritanniens utpekande av IS som ansvarigt. Det är också känt att det aktuella flygbolaget som trafikerar destinationen och vars flygplan störtade har kritiserats för sin bristande flygsäkerhet. Men bolaget förnekar att det 18 år gamla Airbus A-321-planet ska ha haft så allvarliga säkerhetsbrister att det kan förklara kraschen. 

Storbritannien överväger evakurering 

Storbritannien överväger nu att evakuera de 20.000 britter som befinner sig i området. Man avråder också brittiska medborgare från alla icke nödvändiga resor till Sharm-El-Sheikh. På måndag ska den brittiska premiärministern träffa Egyptens president för att diskutera säkerhetssituationen och de slutsatser som man hittills dragit. 

 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: