.


Publicerad: (Uppdaterad: )

En död i skottlossning mot Lars Vilks-möte i Köpenhamn

Strax före klockan 15.30 inkom larm om skottlossning mot en lokal på Østerbro där den svenske konstnären och muslimkritikern Lars Vilks deltog. En civilperson dödades och tre polismän uppges vara skadade. Danska säkerhetspolisen PET betraktar händelsen som ett mordförsök på Lars Vilks, som själv ska vara oskadd. 

Skottlossning utbröt strax före klockan 15.30 mot ett möte i Köpenhamn på Østerbro där konstnären och muslimkritikern Lars Vilks deltog. Mötet handlade om yttrandefrihet och konstnären hade inbjudits som en av flera föreläsare. Minst ett 30-tal skott avlossades mot lokalen som bevakades av dansk polis. En civilperson dödades och minst tre polismän uppges vara skadade men deras exakta hälsotillstånd är inte känt. Det är inte heller klarlagt om det finns fler skadade på platsen. En omfattande polisinsats pågår just nu men såvitt är känt har polisen inte gripit någon gärningsman för attentatet. 

Även Frankrikes ambassadör, Francios Zimeray, deltog vid mötet. Men han uppger själv att han klarade sig oskadd från attentatsdramat. 

Lars Vilks är en svensk konstnär, debattör och muslimkritiker. När han avbildade Muhamed som en hund i de så kallade rondellhundarna uttalades en Fatwa mot honom. Sedan dess lever man med ständigt dödshot och har livvaktsskydd av svenska säkerhetspolisen (SÄPO). Lars Vilks har utsatts för flera allvarliga hot. 

Texten uppdateras löpande - RED. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: