.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Så påverkar konkursen i moderbolaget Vings verksamhet

Natten mot måndagen meddelade moderbolaget till researrangören Ving, Thomas Cook, att de ansökt om konkurs i Storbritannien. Moderbolaget har under lång tid kämpat med förluster och var tvungna att ta in mer kapital för att kunna driva verksamheten vidare. Hur påverkar konkursen i moderbolaget den svenska och de nordiska verksamheterna som drivs i Vinggruppen? 

Nedan har återger vi Vinggruppens egen information som uppdaterades senast idag klockan 17. 

Uppdaterat 23/9, 17.00

Vinggruppen i de nordiska länderna arbetar nu intensivt för att informera alla berörda parter kring Thomas Cook Groups konkurs. Vi informerar de som ska resa de närmaste dagarna så snart vi vet mer. De som kommer att resa vid ett senare tillfälle kommer också att få information, men vi prioriterar att lösa situationen för dem som är på plats på destinationerna och de som har en tidig avresa först. Webbplatsen kommer att uppdateras med ny information så snart den är tillgänglig.

 

Med anledning av den uppkomna situationen har vi tillsvidare stoppat vår försäljning av resor. Vi återkommer med information om detta så snart som möjligt.

Frågor och svar

Vad har hänt?

Vings ägare Thomas Cook Group ansökte tidigt i morse om konkurs, då den planerade rekapitaliseringen misslyckades. Thomas Cook Airlines, som flyger de flesta av Vinggruppens gäster i Norden, ägs av Thomas Cook Group. Som en följd av konkursen kommer därför resenärer att drabbas av inställda flyg under måndagen.

Har ni inte känt till detta tidigare?

Att Thomas Cook Group har befunnit sig i en komplex rekapitaliseringsprocess har varit känt en längre tid. Den information vi fått och hela tiden arbetat efter är att detta skulle lösa sig. Situationen har utvecklats snabbt de senaste dagarna och förhandlingar har pågått in i de sista. Trots detta har det visat sig omöjligt att fullfölja rekapitaliseringen och därför ansökte Thomas Cook Group om konkurs tidigt på morgonen måndagen den 23 september.

Hur påverkas din resa?

Konkursen innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag Thomas Cook Airlines Scandinavia är förhindrat att genomföra några flygningar. Flygbolagets ledning i Norden har därför beslutat att ställa in alla flygresor under måndagen.

Gäller de vanliga villkoren i paketreselagen om mitt flyg ställs in?

Ja, om vi ställer in resor och inte kan erbjuda alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen.

Vilka andra regler gäller?

Normala av- och ombokningsregler gäller.

Fortsätter resegarantin att gälla, eller måste ni ansöka på nytt?

Resegarantin gäller. Den är utfärdad per juridisk enhet och per land, och påverkas inte av Thomas Cook Groups konkurs.

Jag försöker betala min resa, men utan att lyckas. Varför?

På grund av omständigheterna kan vi just nu inte ta emot några betalningar.

Vad händer med gäster som befinner sig på ett resmål?

Vårt fokus ligger i första hand på att hjälpa och ta hand om drabbade kunder. Vi räknar med att ha mer information under dagen, men har just nu inte alla svar på hur Thomas Cook Groups konkurs kommer att påverka oss.

Vilka resenärer påverkas?

Konkursen innebär tills vidare att Vinggruppens flygbolag, Thomas Cook Airlines Scandinavia, är förhindrat att genomföra några flygningar. Ledningen för flygbolaget i Norden har därför beslutat ställa in alla flyg under måndagen. Samtidigt utvärderas all övrig chartertrafik som ett resultat av Thomas Cook Groups konkurs.

Kunder som bokat en resa med reguljärflyg kan påverkas. Flygresan kommer genomföras som planerat, men hotellen kan komma att neka bokningen eller be om betalning på plats.

 

Artikeln beskriver en pågående händelse.

Vår text kan därför avvika eller komma att ändras efter hand som nya uppgifter tillkommer eller tidigare uppgifter ändras - RED. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: