.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Olyckshändelse bakom moskébranden i Eskilstuna

Obekräftade uppgifter från en poliskälla till Eskilstunakuriren gör gällande att moskébranden i Eskilstuna var en olyckshändelse. Enligt den tekniska undersökningen som polisen gjort ska branden har börjat i en fritös och sedan spridit sig med våldsam hastighet. Branden uppmärksammades stort i medier eftersom man misstänkte att ett hatbrott låg bakom händelsen. 

På juldagen inträffade en våldsam brand i en moské i Eskilstuna. Lokalen blev snabbt övertänd och helt utbränd. Tidigt gick polisen ut med uppgifter som kunde tolkas att branden var anlagd. Men dagen efter, på annandagen, valde polisen att dementera uppgifterna. Sedan dess har en förundersökning om misstänkt mordbrand pågått. Det är från denna förundersökning som en poliskälla ska ha uppgett för Eskilstunakuriren att branden var en ren olyckshändelse. Branden startade i en fritös och fick snabbt en explosionsartad spridning. Enligt tidningen är uppgifterna än så länge inte bekräftade men så intressanta att man ändå valt att gå ut med dem. 

SÄPO inklopplade 

Säkerhetspolisen kopplades omgående in efter branden och brottsrubriceringen blev grov mordbrand. Ett 70-tal personer varav flera barn och gamla befann sig i lokalen men samtliga lyckades ta sig ut oskadda. Mycket tydde inledningsvis på att det var ett allvarligt hatbrott som låg bakom eftersom det fanns uppgifter om en man som sprungit från platsen i samband med att branden utbröt. 

Manifestation

Tiden före branden förekom det flera attentat mot religiösa byggnader i olika delar av landet. Moskébranden ledde till landsomfattande manifestationer till stöd för muslimer och andra religiösa minoriteter. Sedan branden har flera attentat mot såväl moskéer som synagogor runt om i landet inträffat. Detta har lett till en omfattande utökad bevaknign av religiösa byggnader med uniformerade poliser. Utan för synagogor i bland annat Malmö har polisen haft tunga förstärkningsvapen, skottsäkra västar och hjälmar. 

Att nu polisen rubricerar händelsen som en olyckshändelse innebär inte att hotbilden mot moskéer och andra religiösa byggnader minskat. Snarare har den ökat till följd av bland annat attentaten i Paris och Köpenhamn. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: