.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Nio fallskärmsflygare omkom när sportflygplan störtade

Nio fallskärmsflygare, två kvinnor och sju män, omkom när ett mindre sportflygplan störtade i samband med start utanför Umeå. En stor räddningsinsats pågår på platsen. Olycksplatsen ska vara vid ön Storsandsskär, som ligger nära Umeå flygplats. 

Det var klockan 14.12 som ett haverilarm inkom till flyg- och sjöräddningscentralen. Kort därefter kunde man konstatera att planet störtat och att samtliga nio ombordvarande hade omkommit. 

Haverikommissionen utreder

Det är i nuläget oklart vad som orsakat olyckan. Händelsen kommer att utredas av Haverikommissionen och leder det fortsatta arbetet på platsen.  Polisen och räddningstjänsten har under eftermiddagen samlat in vrakdelar och inlett en teknisk undersökning. Det finns i nuläget inga misstankar om brott. Allmänheten uppmanas kontakta polisen på 114 14 om man finner misstänkta vrakdelar samt att man inte vidrör delarna. Polisen meddelar också att de nuvarande avspärrningarna kommer att vara kvar. Det innebär att det är ett brott att  beträda det avspärrade området. 

Olyckan är den allvarligaste med ett civilt flygplan sedan 1989 då 16 personer omkom i när ett Beechcraft trafikflygplan störtade nära Oskarshamns flygplats.  

Stopp i tågtrafiken

Olyckan har bl a lett till att tågtrafiken stoppats. Norrlands Universitetssjukhus har gått upp i stabsläge och Umeå kommun har kallat in kommunens krisgrupp (POSOM). Region Västerbotten har skapat en krisgrupp där bl a Svenska kyrkan och Umeå kommun ingår. Delar av Umeå Airport har spärrats av för att kunna ta emot oroliga anhöriga och vänner. Strax efter klockan 20 beslutade polisen att åter släppa på tågtrafiken. 

Samtliga avlidna var svenska medborgare och hemmahörande i Norr- eller Västerbotten. En av dessa hade dubbelt medborgarskap. 

Flygförbud

På måndagseftermiddagen meddelade Transportstyrelsen att man tills vidare inför skyddsregler för flygplanstypen, som tidigare varit inblandad i sju incidenter. Det innebär att de ställs på marken och inte får flyga. 

 

Texten uppdateras löpande - RED. 

Detta är en pågående nyhetshändelse vilket innebär att uppgifterna i artikeln kan komma att ändras efter vår publicering. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: