.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Regeringen och MSB överväger ebolainsats

Smittspridningen och konsekvenserna av Ebolautbrottet blir allt allvarligare timme för timme. Men resurserna räcker inte på långa vägar för att stoppa smittan. Idag finns 20.000 smittade men experterna räknar med att 1,3 miljoner kommer att vara smittade i januari nästa år. Men om resurserna hade varit tillräckliga hade smittan kunnat stoppas redan i januari. Nu överväger regeringen att via Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) skicka stor vårdstyrka till Västafrika. MSB söker nu vårdpersonal som kan åka ner till området med kort varsel. 

Ebola är kanske den mest utmanande farsoten som världen i modern tid tvingats hantera. Situationen håller nu snabbt på att glida det internationella samhället ur händerna. Redan till våren kan miljontals människor dö i ebola. Ett problem är att  resurserna som tidigare utlovats inte kommer tillräckligt snabbt på plats. Nu utlovar USA och FN vardera 1 miljard dollar i olika former av stöd. Det handlar dels om personal dels om utrustning. 

Om världens länder snabbt skickar personal, pengar och materiel skulle ebolasmittan vara stoppad i januari nästa år. Men som det ser ut idag kommer istället 1,3 miljoner att vara smittade i början pä januari. Enligt experterna finns det i dagsläget inget slut på smittspridningen. Resurserna som sänds till Västafrika är för små och det tar för lång tid. 

Enlgit TV4 Nyheterna och SVT Rapport överväger regeringen att via MSB-myndigheten skicka en stor vårdstyrka till Västafrika. MSB annonserar just nu efter vårdpersonal som kan åka ner med kort varsel. Dessutom planerar man att skicka 24 särskilda husmoduler som ska öka personalens uthållighet och också ge ännu högre säkerhet åt dem som arbetar på plats. Det är en extremt krävande insats som vårdpersonalen gör. Skyddsutrustningen gör att man bara klarar cirka 50 minuter åt gången. 

 

 

 

 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: