.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Hjälparbetare som testades på nytt har inte ebola

Den hjälparbetare, en sjuksköterska, som i början på januari undersöktes för misstänkt ebola, vid Lunds Universitetssjukhus, och på nytt testades i onsdags sedan hon uppvisat vissa symtom, har inte ebola. Det fastslogs av Linköpings Universitetssjukhus där kvinna vårdas på specialenheten för mycket smittosamma sjukdomar. 

Det var natten till onsdagen som kvinnan kände sig sämre vilket ledde till att hon på nytt kontaktade sjukhuset. Eftersom man inte kunde utesluta ebola bestämdes att hon skulle transporteras till Linköpings Universitetssjukhus som har den enda högspecialiserade infektionsenheten för mycket smittosamma sjukdomar. När kvinnan kom fram till sjukhuset testades hon omedelbart och under fredagen blev resultatet klart. Kvinnan har inte ebola. 

Den kvinnliga hjälparbetaren kommer nu att ligga kvar ett tag för observation. Om inga nya komplikationer tillstöter kan hon vara hemma igen under nästa vecka. 

 

Det nya test som togs på sjuksköterskan som redan i söndags misstänktes kunna ha smittats av ebola, har visat sig vara negativt. Kvinnan bär inte på ebola, enligt Malmö Universitetssjukhus. 

Trots detta transporterades kvinnan till den högspecialiserade infektionsenheten vid Linköpings Universitetssjukhus. Om hon trots allt bar på ebola skulle hon vara i bättre händer än om hon stannade kvar i Malmö för vård. 

Det är viktigt att framhålla att de vidtagna åtgärderna speglar det mycket höga säkerhetstänkande som Myndigheten för Samhällsskydd (MSB) och sjukvården har när det gäller extremt smittosamma sjukdomar. Man behöver alltså inte vara orolig för att besöka de sjukhus som tagit emot kvinnan. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: