.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Förälder tvingas betala för instagramhot

En av föräldrarna till de flickor som i tingsrätten dömdes till grovt förtal är solidariskt betalningsansvarig för de 150.000 kronor i böter som dennes dotter dömdes att betala. Föräldern har begärt prövningstillstånd i hovrätten men detta avslog rätten och därmed står den lägre instansens dom fast. 

De 15- och 16-åriga flickorna dömdes i det s k Instagrammålet till grovt förtal, ungdomsvård och ungdomstjänst sedan de grovt förtalat 38 ungdomar. Händelsen ledde till 100-tals ungdomar samlades utanför Plusgymnasiet. 

 

Det var i december 2012 som det blev upplopp då hundratals ungdormar samlades utanför Plusgymnasiet efter att ett Instagramkonto som de båda flickorna skapat hängt ut 38 flickor som slampor. Den efterföljande polisutredningen ledde till att flickorna kunde bindas till Instagramkontot och därmed åtalas för sina handlingar. Tingsrätten dömde flickorna för grovt förtal och fastställde straffet till 150.000 kronor i böter, ungdomstjänst och ungdomsvård. Den yngre flickans mamman överklagade domen till hovrätten eftersom hon menade att hon inte kunnat förhindra dotterns brottslighet och inte hade pengar att betala böterna. Detta är enligt hovrätten inte skäl nog att jämka skadeståndet. Mamman tvingas nu solidariskt med dottern betala skadeståndet. 

 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: