.


Publicerad: (Uppdaterad: )

Brandsläckningsplanen skickas hem

Enligt Länsstyrelsen skickar räddningsledningen hem de inlånade brandbekämpningsplanen från Frankrike och Italien imorgon, måndag. Nu vidtar istället ett omfattande arbete på marken. Men helikoptrarna stannar kvar och fortsätter sitt arbete. 

Läget för den största skogsbranden i modern tid i Västmanland har förbättrats allt mer. Nu bedömer räddningsledningen att de inlånad brandbekämpningplanen från Frankrike och Italien inte längre behövs. Därför skickas de hem imorgon men innan dess ska besättningarna avtackas av Länsstyrelsen och räddningsledningen för sina insatser. 

De senaste dagarna har läget förbättrats alltmer. Man bedömer nu att branden är stabilt instängd innanför de begränsningslinjer man satt upp. Det betyder inte att branden är under kontroll men risken för branden ska sprida sig är nu bydligt mindre än tidigare. Dessutom väntas det komma regn de närmsta dagarna som kommer att hjälpa till att mildra branden. 

Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm berättade också att man kommer att gräva ett 5 mil lång vattenfyllt dike med minst 30 centimeter djupt vatten. Målsättningen med det vattenfyllda diket är att det ska försvåra att branden sprider sig. Att gräva diket är ett mycket krävande arbete och pågår parallellt med att man släcker markbränderna med vatten. 

Man kommer fortfarande att behöva använda helikoptrarna för brandbekämpningen från luften. För första gången ser nu räddningsledaren också ett slut på insatsen inom 14 dagar. 

Fler nyheter

Fler artiklar ifrån Beredd.se


Prenumerera på vårt RSS flöde
Prenumerera på vårt RSS flöde

Annonser: