404 – Sidan hittades ej

Tyvärr kunde vi ej hitta sidan ni sökte!
Kolla gärna in våra bästsäljare nedan eller använd vår sökfunktion ovan för att hitta något som passar er.

Våra bästsäljare

52 kr92 kr
199 kr
764 kr
Outlet
776 kr
Outlet
976 kr
Outlet
498 kr
715 kr
Outlet
1.048 kr
1.494 kr

Att hitta det perfekta tältet för fyra personer är inte alltid en enkel uppgift. Förmodligen letar du efter olika egenskaper och funktioner som det tält du ska köpa behöver ha. Det kanske ska vara rymligt, ha en hög vattenpelare, vara lättviktigt eller mycket prisvärd. I denna artikel recenserar vi några av de tält för 4 personer som fått bäst i test på marknaden 2023. Tälten är uppdelade i olika kategorier för att du enkelt ska kunna hitta en modell som passar dina önskemål. 

Hur utses ett 4-manna tält som bäst i test?

Det är ofta inte helt självklart vilket tält för 4 personer som är just “bäst i test”. De flesta tält som går att köpa idag är av hög kvalitet med god komfort – som dessutom står stadigt på olika underlag och tål de flesta väder. 

För att avgöra vilka tält för 4 personer som förtjänar att hamna på denna lista är det fördelaktigt att dela upp dem i olika kategorier. På så sätt är det lättare att välja bland marknadens alla fenomenala tältmodeller. Men också enklare för dig att hitta den variant som passar dina behov allra bäst. 

Bäst i test – billiga tält för 4 personer

Outwell Earth 4 – fyrmannatält

Pris: 2.058 kr

Säsonger: 3

Outwell Earth 4 är ett rymligt tunneltält som rymmer fyra personer. Tältet har hög komfort och klarar av även kraftigare vindar. Dessutom är det enkelt att slå upp och har flera smarta funktioner. 

Modellen passar familjen såväl som kompisgänget. Det väger strax över 7 kg, vilket är en mycket fördelaktig vikt med tanke på det generösa utrymmet. Nedpackat mäter det endast 61 x 23 cm. 

Sovrummet har en yta på cirka 4 moch en takhöjd på 130 cm där taket är som högst. Här finns även en stor absid som går att använda som förvaringsplats eller ett gemensamt utrymme vid dåligt väder. 

Trots tältets många fördelaktiga funktioner och kvalitéer kostar det endast 2.058 kronor. Alltså är detta ett billigt alternativ för dig som letar efter ett 4-manna tält av hög kvalitet till ett lägre pris. 

Fördelar: 

  • Billigt med hög kvalitet
  • Hög komfort
  • Låg vikt i förhållande till storlek 

Här kan du läsa mer om Outwell Earth 4

Bästa i test – familjetält för 4 personer 

Easy Camp Palmdale 400 – familjetält

Pris: 3.123 kr

Säsonger: 3

Palmdale 400 är ett pålitligt och prisvärt tält som passar lika bra för familjen som för kompisar på resa. Det erbjuder god komfort med 185 cm i takhöjd. 

Det här tältet för 4 personer är bäst i test inom sin kategori tack vare det generösa utrymmet med en golvyta på 9 m2. Det erbjuder två separata sovrum som du kan slå ihop till ett gemensamt genom att ta bort mellanväggen. En funktion som är perfekt för familjen med små barn. 

Familjer uppskattar även sovkabinens extra mörka väggar och tak som minimerar ljusinsläpp. Något som gör det möjligt för stora som små att sova gott även under ljusa sommarnätter.  

Tältet tål de flesta väder – även kraftigt regn. Ytterduken är tillverkad av PU-belagd polyester och har tejpade sömmar för bättre vattenresistens. Golvet i polyester är fastsytt under hela tältet och har en vattenpelare på 3000 mm. 

Fördelar: 

  • Två separata sovrum 
  • Extra mörka väggar och tak
  • Hög taköjd 

Här kan du läsa mer om Easy Camp Palmdale 400. 

Bäst i test – vädertåligt tält för 4 personer 

Pioneer 4EX

Pris: 4.793 kr

Säsonger: 3

Det pålitliga Pioneer 4EX-tunneltältet erbjuder plats åt upp till fyra personer och är enkelt att sätta upp. Med en enkelsidig ingång leder tältet till en rymlig förstuga med gott om förvaringsutrymme och tillräcklig takhöjd för avkoppling vid dåligt väder. Detta är ett tält som passar utmärkt under osäkra väderförhållanden. Dessutom har det en lätt vikt vilket innebär att det är mycket fördelaktigt att ha med sig på vandringar då man inte vet vad naturen kommer bjuda på. Fram- och baktillbelägna ventiler säkerställer god luftcirkulation för att minska risken för kondensbildning.

Fördelar: 

  • Klarar osäkra väderförhållanden
  • Ventilerande
  • Rymligt 

Läs mer om Pioneer 4EX här. 

Bäst i test – lättviktstält för 4 personer

Marmot Tungsten 4P UL ultralätt tält

Pris: 4.699 kr

Säsonger: 3

Marmot Tungsten UL är ett bekvämt och lätt kupoltält för 4 personer. Det passar utmärkt för dig som både prioriterar lätt vikt och gott om utrymme – både vad gäller golvyta och takhöjd. 

Ska du ut på en längre hajk där ni är flera som ska sova tillsammans? Då är Marmot Tungsten UL det perfekta valet. Tältet bjuder på hög komfort och ren luft samt har en vikt på drygt 2,5 kg. Dessutom har det ett packmått på 70 x 20,3 cm och tar därför inte speciellt stor plats i packningen

Tältet har två dörrar med D-form samt två rymliga vestibuler, vilket gör att det finns gott om utrymme för packning samt att ta sig in och ut. Packningen kan med fördel lämnas i förtältet där det skyddas mot väder och vind. 

Fördelar:

  • Ulralätt 
  • Gott om utrymme trots låg vikt
  • Litet packmått 

Här kan du läsa mer om Marmot Tungsten 4P UL. 

Bäst i test – prisvärda tält för 4 personer 

Galaxy 400

Galaxy 400

Pris: 3.363 kr

Säsong: 3

Galaxy 400 är utrustad med tre stänger och har en bekväm ståhöjd samt gott om plats för vila och gemenskap – för par, vänner och familjer. Med två olika ingångar, två fönster samt dubbla luftventiler har detta tält både hög pålitlighet och prestanda. 

Utedelen är rymlig och kommer med säkerhet förgylla din campingupplevelse. Det avtagbara golvet ger skydd mot smuts och fukt och de generösa fönstren gör det möjligt att avnjuta naturen oavsett väderförhållande. 

Tack vare den generösa ståhöjden är detta tält betydligt mer bekvämt än mindre “kryp in”-modeller. Tältet är smidigt att resa med de tre parallella bågarna som enkelt sätts in i färgkodade kanaler. Detta gör modellen idealisk för korta övernattningar på resande fot, men också för längre campingturer. 

Fördelar: 

  • Mycket prisvärt
  • Smidigt att resa
  • Rymlig

Här kan du läsa mer om Galaxy 400

Bäst i test – vandringstält för 4 personer

Elixir™ 4 Backpacking Tält

Elixir™ 4 Backpacking Tält

Pris: 5.978 kr

Säsonger: 3

Denna tältmodell erbjuder en generös takhöjd och optimerad golvyta som rymmer fyra personer. I detta tält får alla i gruppen ta del av en hög boendekomfort, oavsett om ni är fyra vänner i vildmarken eller en familj på vandringstur i det vilda. Tältet är smidigt att sätta upp och enkelt att bära med sig, vilket gör det perfekt för längre vandringsturer. 

Två stora StayDry™-dörrar ger enkel åtkomst, medan de två större vestibulerna bjuder på extra förvaring av utrustning. Tältet klarar dessutom svåra väderförhållanden med ett stormtåligt rep på regnskyddet för extra stabilitet vid regn och hårda vindar. Modellen är enkel att montera och kommer med fler användbara funktioner, såsom MSR-footprint och inbyggda förvaringsutrymmen i taket. 

Fördelar: 

  • Lätt vikt
  • Smidigt att sätta upp och ta ner
  • Gott om utrymme 

Här kan du läsa mer om Elixir™ 4 Backpacking Tält. 

Det ska du tänka på vid köp av 4-manna tält 

Antal absider

Normalt sett har ett 4-manna tält två ingångar och två absider. Men ibland finns det bara en ingång och en absid. Absiderna är användbara för förvaring av packning eller torkning av kläder. Kontrollera hur många absider som finns när du köper ett tält för fyra personer. 

Vikten

Vikten spelar vanligtvis en betydande roll vid köp av ett tält. Om du ska ge dig ut på en lång vandring vill du ha ett tält med låg vikt men med färre funktioner. Om du ska campa är tältets vikt ofta inte lika avgörande. Välj ett tält efter användningsområde.

Vattenpelare

Antalet millimeter i tältets vattenpelare är något som nybörjaren sällan har kännedom om. Vattenpelaren avgör hur vattentätt ditt tält är. Ju högre siffra, desto mer vattentätt. Yttertältet bör ha en vattenpelare mellan 2500 och 5000 mm, medan golvet bör ha en vattenpelare mellan 5000 och 15000 mm.

Typ av tält

4-manna tält kommer vanligtvis i modellerna kupoltält och tunneltält. Dessa tält har olika former och funktioner. Tunneltält brukar oftast användas vid vandring och kupoltält vid camping. Tunneltält har nämligen lägre vikt och är enklare att snabbt sätta upp.

Viktiga funktioner att leta efter 

Ett tält har olika funktioner och egenskaper som kan vara användbara. Vissa är absolut nödvändiga medan andra är trevliga att ha – även om du klarar dig utan dem. Det är viktigt att vara medveten om tältens olika funktioner innan du bestämmer dig för vilket du ska köpa. Nedan listar vi de nödvändigaste funktionerna. 

Absider: Ett fyrmannatält bör ha två absider, en i varje hörn. Dessa kan användas för förvaring av packning och upphängning av tvätt.

Rymlighet: Ett bra tält bör ha tillräckligt med utrymme för att rymma alla fyra personer. Det bör erbjuda tillräckligt med golvyta för sovsäckar och personlig utrustning samt tillräcklig takhöjd för att ni ska kunna röra er relativt fritt. 

Ventilation: God ventilation är viktigt för att undvika kondensbildning och för att hålla luften frisk inne i tältet. Ett bra tält bör ha effektiva ventilationsfönster eller paneler som kan öppnas och stängas efter behov för att reglera luftcirkulationen.

Hållbarhet: Ett tält av hög kvalitet bör vara tillverkat av slitstarka material som kan stå emot väder och vind. Förstärkta sömmar och robusta stångsystem är exempel på funktioner som ökar tältets hållbarhet och livslängd.

Högkvalitativa 4-manna tält på Beredd.se 

Beredd.se kan du hitta ett brett utbud av högkvalitativa 4-manna tält för ditt kommande campingäventyr. Vi erbjuder tält från tillverkare som är kända för sin hållbarhet och prestanda. Oavsett om du letar efter ett rymligt familjetält eller ett lättviktstält för backpacking, har vi alternativ som passar dina behov. Våra tält erbjuder funktioner som vattentäthet, ventilation och enkel montering. Så oavsett om du planerar en weekendresa eller en längre expedition, kan du vara säker på att hitta det perfekta 4-manna tältet på Beredd.se. Ta del av hela vårt utbud redan nu! 

Att få en reva eller ett hål i tältduken under hajken eller campingsemestern är irriterande – men inte helt ovanligt. Är tältduken trasig kan det komma in regn och mygg, och blir det en blåsig natt får du förmodligen inte mycket sömn. Som tur är det inte speciellt svårt att laga en tältduk, men du behöver veta hur du ska gå tillväga. 

Tält är såklart tillverkade av extremt slitstarka material som håller under lång tid. Däremot kan det uppstå olyckshändelser som gör att tältduken går sönder. Du kan råka putta en tältpinne genom duken eller fastna i något vasst vid uppsättning. Och ibland vet man inte vad som ligger bakom skadan. Det viktigaste är att laga tältduken så fort en reva uppstår, för att öppningen inte ska hinna växa sig större. Men också att du har rätt utrustning för att laga tält. Mer om allt detta kommer vi berätta i den här artikeln. 

Så lagar du en tältduk i 4 enkla steg 

  1. Lokalisera revan och ta reda på hur stor den är. Spänn upp tältet ordentligt, men var försiktig så att revan inte spänns ut eller rivs upp ytterligare. Ett alternativ är att lägga ut tältet på marken där det är torrt, rent och slätt.
  2. Torka området kring skadan noggrant och se till att där inte finns någon smuts samt att ytan är torr. 
  3. Klipp av en bit tejp, förslagsvis silvertejp eller tejp för att laga nylon. Biten får gärna vara några centimeter större än själva skadan så att den täcks ordentligt. 
  4. Sätt fast tejpen inifrån. Använd båda händerna för att stryka fast den. Nu är du klar!  

Kom ihåg: Sy inte genom tältduken. När du syr gör nålen hål i duken vilket kan göra att det regnar in eller att det uppstår en ny reva. 

Hur lagar man ett större hål i en tältduk? 

Är skadan ännu större kan du laga tältduken genom att använda dig av en lagningslapp. Lappen ska vara av samma material som ditt tält och du behöver ett lim som fungerar på det material som tältet är gjort av. Vanliga material är polyester och nylon. 

  1. Spänn upp tältet försiktigt så att revan inte spänns ut eller rivs upp ytterligare. Även här skulle du kunna lägga ut tältet på en ren, slät och torr yta. 
  2. Klipp ut en lagningslapp som ska vara minst två cm större än revan runt om. Lappen ska ha rundade kanter. 
  3. Markera på tältduken hur stor lagningslappen är.
  4. Tryck ut limmet på insidan av tältduken och på lappen. På limmet finns en bruksanvisning som säger om du behöver lim på båda delarna eller endast på lappen. 
  5. Tryck ut och gnugga fast limmet så att även kanterna på lappen är täckta i lim. Låt sedan limmet torka. 

Tips! Att laga tält med lagningslapp är lättare när man är hemma och har tillgång till en torr och ren yta. Befinner du dig ute i naturen ger tejp-varianten ofta bäst resultat. Är skadan mycket stor kan du även lämna in tältet till en segelduksmakare. 

Vanliga misstag när man lagar en tältduk

Det finns ett par vanliga misstag du kan råka ut för när du ska laga ett hål i en tältduk. Om du har otur kan du göra skadan värre. För att du ska kunna undvika dessa misstag kommer vi gå igenom dem nu. 

Dålig rengöring

Ett vanligt misstag är att inte rengöra området runt revan ordentligt innan applicering av lagningstejpen. Något som kan leda till att tejpen inte fäster ordentligt, eller att den släpper efter ett tag. Det här kan i sin tur leda till att lagningen går upp och revan blir större, och att det fastnar smuts i tejpen som sliter på tältduken. 

För liten tejpbit och inga rundade kanter 

Ytterligare ett misstag är att använda sig av en för liten tejpbit, eller att inte runda tejpens kanter. Det är viktigt att tejpen täcker hela revan och att det finns tillräckligt med utrymme runt om för att den ska kunna fästa och hålla i hårda vindar. Om du inte rundar kanterna kan tejpen lättare flikas upp och släppa med tiden. 

Använd reparationskit 

Det finns färdiga lagningskit som är smidiga att ta med sig när du ska ut och sova i tält. Hos Beredd.se hittar du bland annat reparationskit för nylontält från Coghlan’s. Detta är ett billigt men ovärderligt kit att ha med sig. 

Har du inget lagningskit fungerar även spinnakertejp för segel, nylontejp anpassad för tältduk eller silvertejp för en temporär lösning. För att slippa ta med dig en hel tejprulle skulle du kunna klippa ut en bit tejp på 30×5 cm som du lägger i en återförslutbar fryspåse. På så sätt har du ett nödkit att ta till om ditt tält oväntat skulle gå sönder.  

Reparationskit för att laga ett tält.

Ett reparationskit för att laga tältduk bör innehålla: 

  • Självhäftande lappar för att laga tältduken eller golvet
  • Nätlappar för att laga tältfönster
  • Trådrullar 
  • Nål
  • Metallhylsor för tältstänger
  • Tältsnöre

Läs även: Så packar du din vandringsryggsäck – Tips inför din vandring

Så undviker du skador på tältet

För att slippa laga ditt tält under din campingtur är det såklart viktigt att det inte uppstår skador. Vi förstår att detta såklart är lättare sagt än gjort. Däremot finns det några enkla saker du kan göra för att undvika att tältet kommer till skada. 

  1. Innan du slår upp tältet bör du kontrollera att det inte ligger några vassa stenar, kvistar eller annat som kan skada tältet på marken. 
  2. Sök igenom området där tältet står uppställt. Finns det vassa föremål som skulle kunna skada tältet om det börjar blåsa? 
  3. Ha inte vassa föremål i tältpåsen som kan skava mot tältet i packningen
  4. Ta upp, torka av och borsta rent tältet varje gång du kommer hem efter en hajk eller campingsemester. 

Om du följer dessa steg kan du förhoppningsvis slippa skador på tältduken – även om det kan vara svårt att undvika dem helt. Det finns såklart alltid en risk för skador och slitage när man campar och vandrar. Men när du lagar ett hål i tältduken i tid kan du minimera eventuella skador och se till att tältet håller längre. 

Rätt sak på rätt plats. Det gäller för det mesta men inte minst när du ska packa din vandringsryggsäck. Med en ryggsäck som du packat rätt får du optimal viktfördelning. Belastningen på kroppen blir så liten som möjligt vilket gör att du kan njuta mer av din vandring.

I denna artikel går vi igenom hur du bör fördela din packning i din vandringsryggsäck.

Hur ska du packa din vandringsryggsäck?

Tänk dig att din vandringsryggsäck består av olika zoner som var och en lämpar sig för en speciell vikt – från tunga saker till de allra lättaste.

Så här gör du för att fördela vikten i din ryggsäck på bästa möjliga sätt:

  1. Botten: Längst ner i botten av ryggsäcken packar du medeltunga saker. Sovsäck, liggunderlag, kudde, kläder och så vidare.
  2. Innerst mot ryggen: Packa de allra tyngsta sakerna mot mitten av ryggen (en bit över höften). Tält, stormkök, vätskereserv och mat passar att ha här.
  3. Framsida: De allra lättaste sakerna. Handduk, ultralätta klädesplagg med mera.
  4. Toppen: Lätta saker som du enkelt vill komma åt. Kompass, tände, tändstickor / tändstål, vattenfilter, första hjälpen, regnöverdrag, mössa, vantar.
  • Sidofickor: Vattenflaska, vattenfilter, bränsle, tältpinnar och annat smått. Första hjälpen kan få plats här också.
  • Höftfickor: Fickkniv, snacks, telefon, kamera och annat du lätt vill kunna komma åt.

Som du ser kan vissa saker passa bra att lägga på lite olika ställen. Fundera på vilka grejer du vill komma åt och när. Därefter packar du så att det passar dina behov bäst.

Hur packar man en ryggsäck? Här ser du hur vikten ska fördelas
Så här kan du fördela vikten i ryggsäcken. Källa: MSR

Tips – Ha alltid första hjälpen på samma ställe och informera andra i sällskapet var det är så går det snabbt att få hjälp om olyckan skulle vara framme.

Packa så att sakerna inte far runt

Ryggsäcken ska packas så att sakerna ligger stilla. Annars blir det slängigt och obekvämt. Med vattentäta packpåsar blir det lättare att organisera innehållet och dessutom blir det väderskyddat.

När du börjar packa bör du se till så att ryggsäckens alla kompressionsremmar är slappa. När du packat klart drar du åt. På så sätt blir packningen mer kompakt och sitter fint på ryggen.

Varför är det viktigt att packa rätt?

Som vi nämnde i introduktionen är det oerhört viktigt att fördela packningen i ryggsäcken på ett korrekt sätt.

Det finns flera anledningar:

  • Undvika överbelastning: Allra viktigast. Med rätt viktfördelning undviker du att överbelasta din kropp och slita onödigt mycket på rygg och leder.
  • Ökad komfort: Är vikten felfördelad i ryggsäcken blir det obekvämt och svajigt. Du ska njuta av din vandring och då måste sakerna packas rätt.
  • Tillgänglighet: Med rätt sak på rätt plats vet du dels var du har sakerna, dels är det lätt att få fram dem snabbt vid behov. Börjar regnet ösa ner vill du snabbt kunna ta fram din skaljacka till exempel. 

Vilka saker ska du packa med på vandringen?

Försök att begränsa antalet saker som du packar ner. Varje kilo som du spar in kommer du att tacka dig själv för redan när du väl gått några kilometer. Men självklart måste du ha med dig allt vad du behöver.

Vi har skrivit en artikel om olika saker att ha med sig. Här kan du läsa vad som kan finnas på packlistan. Se det som en utgångspunkt. Du måste kanske inte ha allt med dig.

Hur stor ryggsäck behöver man?

Hur du ska packa din vandringsryggsäck hänger givetvis ihop med hur stor ryggsäck du har. Ju längre tid du ska vara borta desto mer saker behöver du och desto större ryggsäck måste du ha.

Som riktlinje brukar vi säga att du behöver en 40 – 60 liters ryggsäck om du ska vara borta i två-tre dagar eller om du ska övernatta i stuga (det vill säga utan tält). Ska du ut i en vecka med tält behövs 60 – 80 liter. Här kan du läsa vår guide om hur stor ryggsäck du behöver.

När? Prova att packa din ryggsäck i god tid

Ett tips är att packa din ryggsäck på prov i god tid innan du ska ut på vandring. Då får du dels bekräftelse på att du har all vandringsutrustning du behöver, dels på att du kan packa ner den på bästa möjliga sätt. 

Tips – Provvandra för att se hur ryggsäcken känns

Det är bra att provvandra med sin ryggsäck innan du beger dig ut på tur. Packa ryggsäcken med motsvarande vikt som du ska bära med dig – eller kanske rent av lägga i samma prylar som du ändå tänkt ha med.

Därefter går du en sträcka som motsvarar den som du kommer att gå varje dag på din vandring. Detta är ett perfekt tillfälle att gå in dina vandringsskor också ifall du införskaffat nya sådana.

Gör detta i god tid innan du ska iväg så att eventuella skoskav hinner läka.

Trevlig vandring!

Tips på mer läsning

Källor

Vad eldar man med i ett stormkök och vad ska man tända det med? Det ska vi ta reda på i denna artikel.

Vilket bränsle du ska använda och hur du tänder köket beror först och främst på vilken typ av stormkök du har – det finns flera olika nämligen.

Låt oss reda ut detta!

Vad eldar man med i stormkök?

Det finns flera olika typer av stormkök att välja bland. Vad du ska elda med beror på vilket slags friluftskök du har:

  • Spritkök: Sprit (T-röd eller annan alkohol) som bränsle
  • Gaskök: Gasol / gas i tuber / gasbehållare
  • Multifuelkök: Fotogen, bensin eller diesel

Här är en liten guide:

Spritkök eldas med sprit

Sprit är det vanligaste bränslet som man eldar med i stormkök. Det är billigt, miljövänligt och enkelt att använda.

Spritbränsle säljs under olika namn i Sverige:

  • T-röd 
  • T-Tenol (Kemetyl)
  • Rödsprit
  • T-sprit
  • Origonol

Detta bränsle finns att köpa hos exempelvis: Matbutiker, bensinstationer, bygghandlare, Biltema, Clas Ohlson, Jula, ÖoB.

Gaskök drivs med gas / gasol / gasblandning

Gaskök är omtyckta för sin höga effekt vilket ger kort koktid. De flesta gasdrivna stormkök använder butan eller en blandning av butan och propan och i de flesta fall med gängad ventil av typen EN417 (7/16 NS Lindal Valve).

Här är de vanligaste:

Andra populära märken är: Primagaz, Weber, Campingaz, Sundwind, Coleman, Optimus, MSR.

De vanligaste vikterna / volymerna är:

  • 100 g – För ca 2 – 3 dagar på sommaren, 1 – 2 dagar på vintern
  • 230 g – För ca 5 – 6 dagar på sommaren, 2 – 3 dagar på vintern
  • 450 g – För ca 9 – 10 dagar på sommaren, 3 – 4 dagar på vintern

Gas finns att köpa hos exempelvis: Beredd.se och andra friluftsbutiker, cykelbutiker, Jula, Biltema, Clas Ohlson, ÖoB.

Multifuelkök kan man elda med olika bränslen

Multifuelkök kallas ibland för bensinkök för att de kan eldas med bensin. Men de flesta går att använda med fotogen och diesel också. Dessa kök är inte så vanliga men det kan vara ett bra val för dig som ska flyga med ditt stormkök och måste inhandla bränsle på plats. Eller om du ska använda köket i extremt kallt väder.

Vilket bränsle är bäst att elda med i multifuel-kök? En liten jämförelse:

  • Bensin (kemiskt ren): Utmärkt i kallt väder men kräver extra försiktig hantering.
  • Fotogen: Lika energitätt som bensin men lättare att få tag på. Sotar dock och luktar mer.
  • Diesel: Använd endast som nödbränsle. Bra energiinnehåll men sotar ännu mer än fotogen och avger stark lukt.

OBS – Du ska aldrig använda bilbensin från macken då den avger giftiga ångor utan köp kemiskt ren bensin för stormkök istället.

Kemiskt ren bensin säljs bland annat under namnet:

  • Power Fuel
  • Alkylatbensin
  • Industribensin

Går att köpa: I friluftsbutiker och cykelaffärer.

Fotogen kallas även för lysfotogen, exempelvis T-lysfotogen.

Säljs på: Mackar, Jula, Biltema, Clas Ohlson, ÖoB och i vissa friluftsbutiker.

Tips – Vilket stormkök ska man köpa? Läs vårt bäst i test.

Vad tänder man stormkök med och hur gör man?

Vad du tänder ditt stormkök med kan bero lite på typ av kök och bränsle. Så här kan du tänka:

  • Tändstickor: Fungerar till alla friluftskök men fungerar dåligt/inte alls om de blir blöta. Stormtändstickor passar till alla kök och tål att bli fuktiga / blöta. Här hittar du tändstickor och stormtändstickor.
  • Tändare: Till alla stormkök men kan behöva värmas upp lite i bröstfickan om det är kallt ute.
  • Tändstål: Passar till spritkök och gaskök och multifuel med bensin som bränsle, dock inte fotogen.
  • Piezotändare: Är bra för att tända gasolkök med.

Här är en video från Portionen under tian som vi tycker visar på ett bra sätt hur man sätter ihop ett spritkök och ett gaskök och därefter tänder det:

Sammanfattning

Vi har gått igenom vad man eldar med i ett stormkök och konstaterade att det givetvis beror på typ av friluftskök. I spritkök använder du någon form av spritblandning som exempelvis T-röd eller T-Tenol. I gaskök är det en gasolblandning på tub som du eldar med. Multifuelkök använder kemiskt ren bensin eller fotogen i normala fall, diesel i nödfall.

Du tänder förslagsvis stormköket med vanliga tändstickor. Är det blött är det lättare att använda stormstickor eller eldstål (det sistnämnda fungerar dock inte med fotogen). Piezotändare är ett bra alternativ om du eldar ditt friluftskök med gas.

Hör gärna av dig till oss om du undrar över något!

Vanliga frågor och svar

Vad heter bränslet som man använder i ett Trangiakök?

Är det ett spritkök kan du använda T-Sprit, rödsprit, T-Röd, T-Tenol eller Origonol. I gaskök är det gas på tub, ofta en blandning av butan och propan.

Vilken vätska använder man till stormkök?

I vanliga Trangiakök och liknande använder du någon form av sprit (exempelvis T-Röd, T-Tenol eller T-Sprit) ifall du har spritbrännare. Är det multifuel kan du förslagsvis använda kemiskt ren bensin, alternativt fotogen.

Vad kan man använda istället för t-röd?

Du kan använda en annan spritblandning som exempelvis Tenol eller Origonol. Helt ren etanol fungerar också men sotar mycket. Träsprit (metanol) kan man elda med men ångorna är mycket giftiga.

Kan man använda tändvätska i stormkök?

Nej, inte om det är ett spritkök du har. Tändvätska innehåller nämligen paraffin vilket är ett petroleumbaserat ämne och sådana ska du inte använda i en spritbrännare.

Hur mycket T-röd skall man ta med sig för en vecka?

En bra tumregel är att ha med sig 1 liter T-röd per person och vecka när det är sommar. På vintern kan du behöva den dubbla mängden.

Är stormkök och spritkök samma sak?

Spritkök är en typ av stormkök som eldas med någon form av alkohol.

Källor

Med en självförsvarsspray kan du känna dig lite tryggare med vetskapen om att du faktiskt har en chans att försvara dig om det dyker upp en angripare. En överfallsspray är liten, behändig och relativt billig. Men vilken ska man köpa? Vi har satt ihop en försvarsspray bäst i test-guide för att göra valet lite lättare för dig.

Försvarspray bäst i test – jämförelse

Bodyguard Knock Out

Bodyguard Knock Out försvarsspray

Bodyguard Knock Out är mångas favorit och detta är vårt val som bästa all-round-försvarsspray. Denna blev bäst i test när Self & Defence gjorde en jämförelse av olika sprayer. Den har en otroligt stark stråle som räcker hela 4 meter och ger en mycket bra precision, även om det blåser en del ute.

Tack vare ett praktiskt flip-top-lock med inbyggt sikte är det lätt att öppna sprayen och sikta. Angriparen upplever smärta, förblindas tillfälligt och blir ”märkt” med en stark röd färg så att Polisen lättare kan identifiera honom eller henne.

Läs mer om Bodyguard Knock Out

Super Defence 63 ml

Original TW1000 Super Defence försvarsspray

De flesta självförsvarssprayer fungerar fint i de flesta situationer men om det blåser lite extra mycket ute kan det lätt bli problem. Du kan missa målet eller i värsta fall få sprayen på dig. Här utskiljer sig Super Defence från mängden på ett snyggt sätt. En effekt i strålen på hela 35 kg gör att den lilla förpackningen sprutar ut rödfärg upp till 5 meter.

63 ml röd vätska är också något i hästväg i sammanhanget. Det är till exempel över 50 % mer än i populära Bodyguard Knock Out.

Super Defence är bästa val om vädret inte råkar stå vid din sida. Tillverkaren är tyska Hoernecke och varumärket är Original TW1000. Denna tillverkare levererar säkerhetsutrustning till poliser och militärer världen över, bland annat den svenska militären faktiskt.

Förpackningen påminner om pepparspray också vilket kan vara anledning nog för en angripare att ta ett steg tillbaka.

Läs mer om TW1000 Super Defence

Plegium Smart

Plegium Smart överfallsspray

Plegium har ett intressant alternativ till det mesta som finns på marknaden. Detta är det bästa kompletta överfallsskyddet, mycket mer än bara en försvarsspray egentligen.

Plegium Smart har förutom en mentolspray som färgar angriparen i rött flera andra funktioner som hjälper dig att känna dig lite säkrare en mörk natt. Den kan nästan liknas vid en schweizisk armékniv. Apparaten har lite av allt men utan att vara särskilt komplicerad.

När du trycker på knappen börjar nämligen en led-lampa blinka så att angriparen tappar orienteringen. En siren på hela 130 dB (= extremt högt) börjar tjuta.

Samtidigt skickar din telefon SMS med en karta till utvalda kontakter och så ringer den upp dem också. Utöver detta innehåller sprayen UV-färg som gör det lättare att identifiera förövaren även om hen lyckats tvätta bort rödfärgen.

Smart helt enkelt. Nackdelar? Med 13 ml färg är det lite i det minsta laget. Bodyguard Knock Out har till exempel 40 ml. Men de övriga funktionerna kan vara minst lika viktiga tillsammans.

Läs mer om Plegium Smart

TIW Försvarsspray

TIW försvarsspray

TIW Försvarsspray är en omtyckt klassiker – av alla förutom förövarna själva förstås. Det är samma tillverkare som för Super Defence, nämligen Hoernecke. Ett namn att lita på. Även denna påminner om pepparspray men är helt laglig.

Med en superstark stråle maximerar du chansen att träffa förövaren med den röda färgstrålen. Skillnaden mot Super Defence är att produkten tar mindre plats och den saknar UV-märkning. Den gör dock jobbet med ett mycket väl godkänt resultat. Ett av de bästa valen.

Läs mer om TIW Försvarsspray

Bodyguard färglös försvarsspray

Bodyguard färglös överfallsspray

Detta är enligt oss den i särklass bästa överfallssprayen för inomhusbruk. Tänk dig att du behöver försvara dig på en plats där du inte gärna vill fläcka ner inredningen med rödfärg. Nöden har ingen lag säger ordspråket, men tänk efter – du vill inte hamna i ett läge där du utsätter dig själv för ökad risk bara för att du tvekar att utlösa sprayen. Det kan vara på ett museum, hemma hos någon, i bilen eller i en affär.

För den typen av situationer är Bodyguards lagliga färglösa självförsvarsspray ett bra val. Den sprutar ut tunga droppar som lätt träffar angriparen och orsakar tillfällig sveda och ögonirritation.

Läs mer om Bodyguard färglös försvarsspray

Plegium Smart Mini

Plegium Smart Mini självförsvarsspray

Du läste väl om försvarssprayen Plegium Smart som vi tipsade om? Tyckte du att det var lite väl mycket med allt blinkande ljus och tjutande larm? Då finns Plegium Smart Mini som ett bra alternativ. Den innehåller stark rödfärg och UV-färg för identifiering och den skickar SMS med karta och ringer dina utvalda kontakter. That’s it.

Nej förresten, den har en praktisk nyckelring med magnetfäste också. Och så är den liten. 10 x 3 cm och väger endast 70 gram. Mini helt enkelt.

Läs mer om Plegium Smart Mini

TIW Criminal Identifier

TIW Criminal Identifier överfallsspray

TIW Criminal Identifier är bästa minsta överfallsspray. Den är inte större än 10,5 x 2,5 cm och väger inte mer än 30 gram. Den sprutar ut röd färg som tillfälligt hindrar en angripare och dessutom gör det lättare för polisen att identifiera förövaren.

Fördelen med denna spray är formatet. Den får utan några som helst problem plats i vilken handväska som helst. Ändå räcker strålen hela 3 meter. Inte lika bra som de 5-6 meter som de försvarssprayer som är bäst i test, men kanske tillräckligt bra med tanke på det nätta formatet.

Läs mer om TIW Criminal Identifier

Bodyguard Dog Defence

Bodyguard Dog Defence Spray

Kan man använda en försvarsspray på en aggressiv hund? Javisst, men håll med om att det känns som lite overkill att spraya rödfärg i nyllet på en grupp med knähundar som hamnat i en blodig hundfight?

Nej, för att försvara dig själv, din hund eller andra mot aggressiva hundar är det bättre att köpa en speciell hundspray. Vårt val är Bodyguard Dog Defence.

Denna spray är utformad för att skapa tillfällig irritation i hundens ögon och nos. Dessutom har den en avkylande effekt som påminner om kallt vatten. Det brukar hjälpa för att lugna ner även de mest aggressiva situationer.

Hunden eller hundarna får inga bestående men, vilket är viktigt. Tänk bara på att det är förbjudet att använda denna typ av spray i träningssyfte. Den är bara till för extrema nödfall och då är den riktigt bra.

Läs mer om Bodyguard Dog Defence

Översikt över bästa överfallsspray 2023

Volym (ml)Räckvidd (m)Färg
Bodyguard Knock Out v2404Röd
Super Defence 63 ml634–5Röd + UV
Plegium Smart133Röd + UV
TIW Försvarsspray404–5Röd
Bodyguard färglös försvarsspray404Nej
Plegium Smart Mini133Röd + UV
TIW Criminal Identifier203Röd
Bodyguard Dog Defence403–4Nej

Så fungerar överfallsspray

Det är relativt lätt att använda en spray för självförsvar. Så här gör du:

  1. Öppna skyddslocket
  2. Sikta mot angriparens ansikte (ofta finns ett litet ”sikte”)
  3. Tryck ner knappen och töm innehållet helt. Försäkra dig om att strålen verkligen träffar i ansiktet.
  4. Spring bort från platsen, sök hjälp och anmäl överfallet hos polisen.

Sprayen kan ha en avskräckande effekt på en förövare. Den förblindar tillfälligt och orsakar sveda. Dessutom blir den som attackerar märkt med röd färg (beroende på modell) så att det blir lättare för polisen att identifiera honom eller henne.

Kom ihåg att köpa en ny försvarsspray om du använt en!

  • Viktigt – Du kan inte öva med en överfallsspray. När du väl tryckt på knappen är sprayen förbrukad. Det beror dels på att innehållet töms snabbt, dels på att färgen kommer att täppa för öppningen efter användning. Vill du öva kan du köpa en speciell övningsspray.

Varför behöver du försvarsspray?

Tyvärr är det många som upplever att det blivit alltmer otryggt att röra sig ute i samhället. Speciellt på kvällen och på natten finns en oro att utsättas för överfall, oprovocerat våld, våldtäkt eller rån.

Med en försvarsspray har du en chans att försvara dig mot en angripare innan du hinner utsättas för våld. Det fungerar som ett slags lagligt vapen för nödvärn.

Om du hamnar i ett läge där någon försöker våldta dig eller skada dig kan du med hjälp av sprayen oskadliggöra angriparen en liten stund – tillräckligt för att du förhoppningsvis ska hinna sätta dig i säkerhet och söka skydd hos andra.

  • Kom ihåg – Det är lagligt att använda en överfallsspray i nödvärn men om du inte har skäl att använda den gör du dig skyldig till misshandel. 

Behövs försvarsspray?

Det är förstås inte utan anledning att intresset för självförsvarssprayer ökat. Det finns en ökad känsla av otrygghet i samhället:

Antal personer som känner otrygghet ute sen kväll - statistik
Källa: NTU 2021

En tredjedel av alla kvinnor i åldrarna 18 – 84 år känner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet väljer att inte gå ut ensamma sent på kvällen – ens i det egna bostadsområdet! Var femte man upplever samma bekymmer.

Ur det perspektivet är det inte så konstigt att allt fler väljer att utrusta sig med en försvarsspray.

Men har våld och våldtäkter verkligen ökat? 

Andelen våldsbrott inte ökat totalt sett i samhället de senaste decennierna. Däremot har antalet skjutningar kraftigt ökat. Även om dessa skjutningar oftast påverkar isolerade kretsar har de bidragit till en ökad känsla av otrygghet.

Andelen sexualbrott i samhället har dock ökat:

Statistik över personer som utsatts för sexualbrott
Källa: NTU

Men här behövs lite nyans. Det finns nämligen skillnad på sexualbrott generellt och sådant som sker under tvång och med utnyttjande av försvarslös position (bland annat våldtäkt).

Antalet sexualbrott har ökat, men det är en naturlig konsekvens av att det blivit vanligare och mer accepterat att anmäla brott. Dessa brott fanns tidigare också.

I denna graf ser du att andelen som utsatts för sexualbrott i försvarslös position varit ganska stabil de senaste åren (i varje fall fram tills 2020 då det finns statistik):

Sexualbrott genom utnyttjande av försvarslös position - statistik
Källa: NTU

Med det sagt – hela 1 % av kvinnorna i Sverige har utsatts för någon form av sexualbrott genom att ha blivit utnyttjade i försvarslös position. Det är en av hundra – väldigt många.

Och så har vi denna graf över anmälda våldtäkter som är rätt så förskräcklig:

Statistik över anmälda våldtäkter
Källa: https://bra.se/statistik/kriminalstatistik/anmalda-brott.html

Grafen visar en tilltagande trend i antalet anmälda våldtäkter. Skalan är i 1000-tal och 2021 var det hela 9 962 våldtäkter.

Nog med dystra siffror. Förhoppningsvis blir varken du eller jag en del av denna statistik. Men vi kan ändå dra slutsatsen att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och införskaffa en försvarsspray som extra trygghet! Eller hur?

Försvarsspray mot rån?

Det kan även gå att använda försvarsspray mot rån men det beror på situationen. Utsätts du för rån kan det bästa vara att lämna ifrån sig värdesakerna. Speciellt om flera personer närmar sig. Ett misslyckat försök till självförsvar kan förvärra situationen. Du måste dock själv försöka bedöma den specifika situationen. Ibland kan en försvarsspray fungera även vid rån.

Att tänka på när du väljer självförsvarsspray

Hur gör man för att hitta den försvarsspray som är bäst? Det finns många bra sprayer för att försvara sig själv. Till saken hör att olika överfallssprayer kan vara bra på olika sätt. 

Här kommer en genomgång över de funktioner och egenskaper som vi undersökt när vi jämfört olika självförsvarssprayer på marknaden.

Volym

Volymen avser hur många milliliter (ml) vätska som finns i sprayen. Ju större volym desto större chans har du att i varje fall en del av innehållet ska träffa förövaren i ansiktet. Tar innehållet slut innan du hunnit oskadliggöra en anfallande man eller kvinna finns stor risk att situationen bara förvärras.

I detta test var det stor skillnad mellan volymen i spayerna. Den minsta, Plegium Smart och Plegium Smart Mini innehåller endast 13 ml. Å andra sidan har de flera andra funktioner som tillsammans hjälper till i ett nödläge. Den starkaste sprayen, Super Defence, innehåller hela 63 ml vätska.

Vad är lagom? Allt hänger inte på volymen utan även på hur precis strålen är. Men vill du vara på den säkra sidan tycker vi att du gärna kan välja en spray som innehåller 40 ml. Det är lite av en standard bland de bästa försvarssprayerna.

Aktiv substans

Oleoresin Capsicum som ingår i pepparspray är inte laglig att använda i Sverige utan licens. Därför innehåller de överfallsprayer som finns att köpa öppet (de som vi testat) en annan substans. Ofta är det en blandning av mentol och alkohol. Det är ändå tillräckligt starkt för att stoppa en attack.

Räckvidd

Räckvidden på sprayen kan vara avgörande för hur du lyckas med att avvärja ett anfall. Ju kortare räckvidd desto mindre marginaler har du inför en förestående attack.

Vad väljer vi? Du bör köpa en självförsvarsspray som har minst 3 meters räckvidd. Det är också den kortaste räckvidden bland sprayerna i detta test. De bästa överfallssprayerna klarar att spruta upp till 4-5 meter, vilket förstås är att föredra om du vill känna dig extra trygg. 

Färgning

De allra flesta överfallssprayer innehåller en stark färg, oftast röd, som kletar sig fast på förövaren. Färgen kan vara anledning nog för någon att avbryta en attack. Förutom att färgen hjälper den aktiva substansen att göra upplevelsen ännu värre för förgriparen hjälper den till att identifiera honom eller henne. Det är nämligen supersvårt att tvätta bort färgen.

Vissa självförsvarssprayer innehåller förutom färg även UV-färg. Syftet med den är att polisen ska kunna identifiera brottslingen även om hen lyckats tvätta bort den synliga färgen.

Så tycker vi: Det viktigaste är att strålen är stark, träffsäker och färgar angriparen. Vi ser UV-märkning som en bonus, inte som ett måste.

Storlek

Hur mycket plats tar en försvarsspray? Det finns viss variation. De tunnaste modellerna i testet, TIW Criminal Identifier och Plegium Smart Mini, är 2,5 respektive 3 cm breda. Höjden är 10,5 respektive 10 cm.

Det finns förstås ett samband mellan volym och storlek. Om du vill ha en spray med mycket vätska får du räkna med lite större dimensioner. Ändå är det ingen enorm skillnad.

Ett riktmärke kan vara Bodyguard Knock Out. Den rymmer hela 40 ml men är ändå bara 3,4 cm bred och 9,3 cm hög.

Den spray som innehåller mest försvarsvätska, Super Defence, har ett innehåll på 63 ml. Storleken är följaktligen lite mer påtaglig, men det är inte så farligt egentligen: 3,5 cm på bredden och 13,5 cm på höjden. Dock är förpackningen mer kantig än för övriga sprayer. De andra försvarssprayerna i testet som kommer i en rund eller närmast rund förpackning. Det påverkar förstås också hur mycket plats den tar.

Tillverkare som Bodyguard har även speciella hölster för att förvara försvarssprayen i bältet eller på armen, till exempel när du joggar.

Vad tycker vi om storleken på försvarsspray? Inte så noga. De flesta är ungefär lika stora. Köp en spray som har en funktion du kan lita på. Är det riktigt tajt med plats, till exempel om du inte har några fickor och bara har en liten handväska, ja då kan en av de minsta sprayerna vara bäst givet omständigheterna. Annars välj en normalstor överfallsspray.

Användarvänlighet

Alla sprayer i testet är lätta att använda. Det är en förutsättning för att en försvarsspray ska vara användbar i ett pressat läge. Du har kanske inte mer än någon sekund på dig att reagera. Dessutom är en sådan situation nästan alltid mycket stressande. Därför är användarvänligheten avgörande.

Samtliga sprayer som vi har tittat på har ett skyddslock som du öppnar innan du kan använda sprayen. Det är en förutsättning för att du inte ska råka utlösa den av misstag. Därefter siktar du och trycker du på knappen. Svårare än så är det inte.

Mer avancerade skyddssprayer som de från Plegium fungerar på samma sätt. Bara för att de har fler funktioner som SMS, samtal, blinkande ljus och larm innebär det inte fler moment för dig. Tryck på knappen så löser apparaten resten.

Övriga funktioner

En självförsvarsspray är egentligen ganska så basic. Det är en liten burk med en aerosol och färgad vätska. Den kan liknas vid en sprayburk. Men detaljerna skiljer sig en del mellan olika tillverkare.

  • Nästan alla försvarssprayer har en färgad vätska för att markera och distrahera angriparen.
  • Vätskan brukar dessutom svida i ögonen och orsaka tillfälliga svårigheter för attackeraren att se.

Detta är gemensamt för alla sprayerna i detta bäst i test. Utöver detta finns följande funktioner ibland:

  • Ett mer raffinerat sikte (Bodyguard Knock Out)
  • UV-märkning (Super Defence, Plegium Smart och Plegium Smart Mini)
  • Färglös vätska för inomhusbruk (Bodyguard färglös försvarsspray)
  • Larma kontakter genom att skicka karta via SMS och genom att ringa (Plegium Smart och Smart Mini)
  • Blinkande lampa (Plegium Smart)
  • Larm (Plegium Smart)

Vad behöver man? Detta måste du själv avgöra. Bodyguard tycker att less is more. Färre saker som kan gå fel om det “bara” är en spray.

Konkurrenten Plegium tycker givetvis att det är bättre att gardera sig med flera funktioner. Dessa kräver ett fungerande batteri vilket kan kännas lite riskabelt. Det som sitter i räcker dock i fyra år efter att du aktiverat det så batteritid ska inte behöva bli ett problem.

Pris

Vad är lite extra trygghet värt? Ganska mycket skulle vi vilja säga. Ändå är priset på försvarssprayer ganska så lågt.

Den billigaste och en av de minsta sprayerna i testet (TIW Criminal Identifier) kostar bara drygt 100 kronor.

Alla Bodyguard, Original TW1000 Super Defence och TIW i standardstorlek ligger kring 200 kronor eller strax därunder.

De dyraste överfallssprayerna är de från Plegium som har extra funktioner. Men även här är det inte tal om några dyra prylar. Räkna med att få betala runt 300 – 400 kronor för dessa apparater.

Hur som helst är det en billig försäkring.

Vårt tips: Titta inte på prislappen. Alla överfallsprayer är relativt billiga. Välj en som du trivs med och litar på.

Hållbarhet

Slutligen har vi hållbarheten. Undersök hur många år sprayen klarar sig innan du måste byta ut den. Notera bäst före datumet och lägg in ett larm i kalendern. Är självförsvarssprayen för gammal kanske den inte fungerar som det är tänkt.

I denna bäst i test-artikel är det följande hållbarhet på produkterna:

  • Bodyguard: 2 år
  • TIW: 3 år
  • Super Defence: 3 år
  • Plegium: 4 år

Självklart får du tänka på hållbarheten när du tittar på priset. En spray för 400 kronor med 4 års hållbarhet är ju egentligen lika dyr som en för 200 kronor med 2 års hållbarhet om du ser på livslängden. Givet att du inte har otur att behöva använda sprayen förstås.

En tanke: Vi tycker ändå att du inte ska fokusera på hållbarheten. Köp den överfallsspray som du tycker passar bäst och känns mest förtroendeingivande. Att behöva köpa en ny för 200 kronor efter två år ser inte vi som ett stort problem i sammanhanget.

Sammanfattning – Försvarsspray bäst i test 2023

Att utse bästa försvarsspray är inte helt lätt – det finns ett flertal märken och modeller på marknaden. Vi har ändå, tror vi, lyckats ringa in några av de bästa alternativen som finns att köpa just nu.

Så här kan vi sammanfatta det:

  • Vill du bara köpa en försvarsspray som är driftssäker, välbeprövad och fungerar? En ”nobrainer”? Då är det Bodyguard Knock Out som du ska välja.
  • Ifall du vill maximera styrkan och räckvidden på sprayen och ha så många milliliter som möjligt att spruta på en attackerare då väljer du Super Defence 63 ml.
  • De flesta överfallssprayer är enkla, men Plegium Smart har hela fem funktioner. Det är det bästa valet för dig som vill ha självförsvarsspray som färgar och förblindar, har överfallslarm, blinkande LED och larm via SMS & samtal till dina kontakter.
  • Om du vill köpa en självförsvarsspray som är otroligt stark men prisvärd finns TIW Försvarsspray. En klassiker.
  • De allra flesta sprayer för självförsvar färgar angriparen med rödfärg. Vill du försvara dig inomhus eller i ett fordon kanske det inte alltid är bäst. Då finns Bodyguard färglös försvarsspray som ett bra alternativ.
  • Vill du ha något som ger lite mer än en överfallsspray men inte har larm och stroboskop? Då har du Plegium Smart Mini som förutom spray skickar SMS och ringer dina kontakter. Liten är den också.
  • Är du ute efter en liten och smidig försvarsspray är TIW Criminal Identifier ett bra val.
  • Slutligen har vi Bodyguard Dog Defence som är bästa överfallsspray mot hundattacker.

Kom ihåg – du får gärna kontakta oss om du har funderingar kring vilken självförsvarsprodukt du ska välja!

Vanliga frågor och svar

Vad är försvarsspray?

Försvarsspray är en laglig spray för självförsvar. Den innehåller ofta ett färgat ämne som markerar den som attackerar. Dessutom brukar den förblinda tillfälligt och orsaka sveda.

Vad är pepparspray?

Pepparspray är en slags spray som används av polis, militär, militärpolis, kriminalvård, tull och kustbevakning för att på ett icke-dödande sätt oskadliggöra en person eller grupp av personer. 

Vad är OC-spray?

OC står för Oleoresin Capsicum och är huvudingrediensen i pepparspray. Det är ett naturligt ämne som finns i olika pepparfrukter som exempelvis chili.

Vilken försvarsspray är bäst?

Vi har utsett Bodyguard Knock Out till bäst i test 2023 för de flesta situationer. Super Defence från Original TW1000 (TIW) är ett bra val för dig som vill ha extra lång räckvidd.

Är det olagligt att bära pepparspray?

Ja, i Sverige omfattas pepparspray liksom tårgas av vapenlagen. Du behöver tillstånd för att bära den typen av utrustning och införseltillstånd för att föra in den i landet. Försvarasspray får du dock bära.

Varför är pepparspray olagligt?

Pepparspray är olagligt att inneha utan tillstånd eftersom det är vapenklassat. Du behöver tillstånd från polisen för att kunna bära med dig en sådan spray lagligt.

Vad är skillnaden mellan självförsvarsspray och pepparspray?

Skillnaden är den aktiva substansen. I pepparspray är det Oleoresin Capsicum från pepparfrukter medan i självförsvarsspray är det ofta mentol plus ett färgämne.

Var kan man köpa försvarsspray?

Det går att köpa på nätet hos exempelvis Beredd.se och Bodyguard eller i butiker som Clas Ohlson, Kjell & Company och Jula.

Vem säljer pepparspray?

Pepparspray kan du inte köpa som privatperson, men du kan handla överfallsspray helt lagligt i butik eller på nätet, exempelvis på Beredd.se

Kan man använda försvarsspray utan licens?

Ja, mycket av den spray för självförsvar som säljs över disk eller online i Sverige är helt licensfri. Du måste dock själv kontrollera att det inte krävs tillstånd innan du köper.

Får man använda pepparspray i självförsvar?

Enligt lag har du rätt till nödvärn men inte med mer våld än vad som behövs. Du kan undgå ansvar ifall du använder pepparspray i nödvärn och det föreligger förutsättningar för nödvärn, men du kan fortfarande dömas för vapenbrott ifall du saknar licens. För de flesta så kallade försvarssprayer behövs dock inte tillstånd.

Källor

Med ett par bra vandringsstavar blir din vandring, tur eller fjällvandring en mycket mer angenäm upplevelse. Du avlastar leder och muskler på ett sätt som gör att du orkar mer. Du minskar risken för slitage och skada och kan njuta mer av din vandring.

Vi har gått igenom vandringsstavar som är bäst i test just nu enligt olika bedömare. Gemensamt för alla stavar i jämförelsen är att de är lätta, hållbara och är sköna att använda.

Är du redo? Här kommer de!

Vandringsstavar bäst i test – översikt

Här kommer lite mer detaljerad info om dessa.

Black Diamond Trail

Black Diamond Trail vandringsstavar bäst i test

När Testfakta.se provade några av marknadens populäraste vandringsstavar var det Black Diamond Trail som tog hem första priset som bäst i test. Testsajterna Råd och rön, Bestiga Kebnekaise och Nomaderna har alla placerat denna produkt som nr 1 i sina test.

Ett minst sagt tryggt val med andra ord. En mycket låg vikt på 492 gram totalt, en hög stabilitet trots den låga vikten, sköna handledsremmar och bra grepp på underlaget (till och med på is) har bidragit till att så många testare uppskattar BlackDiamond Trail.

Stavarnas längjustering går från 100 – 140 cm vilket gör att de passar dig som är mellan 150 och 210 cm. Med andra ord: Passar så gott som alla vuxna människor.

Teleskopsystemet upplevs som bra och är lätthanterat. Hållfastheten får toppbetyg.

Utbytbara spetsar blir som pricken över i. Ett hållbart alternativ.

Hopfälld är den 66 cm. Vill du packa ner stavarna och ha dem inuti ryggsäcken kan en annan modell passa bättre (till exempel de övriga två i detta test). Handtaget är ganska smalt och inte riktigt ergonomiskt, men det ger ändå ett bra grepp.

Dessa stavar finns även i en dammodell som är lite kortare och 12 gram lättare. Är du inte längre än cirka 185 cm kan du med fördel välja denna variant, oavsett om du är man eller kvinna.

Vill du köpa ett par prisvärda vandringsstavar som är lätta att hantera och som utsetts till bäst i test av många så väljer du Black Diamond Trail. Det finns stor sannolikhet att det är precis vad du söker.

Läs mer om Black Diamond Trail

Här finns dammodellen

Silva Trekking 3Z

Silva Trekking 3Z vandringsstavar - lätta och kompakta

Vill du helst köpa svenska vandringsstavar är det Silva Trekking 3Z som dyker upp som ett av de absolut bästa valen. Dessa stavar kommer faktiskt hack i häl på ovan nämnda Black Diamond Trail.

De är till och med lättare. Med sina 458 gram tillhör Trekking 3Z några av de lättaste vandringsstavarna på marknaden. 3Z i namnet antyder att det är Z-stavar med smidig vikfunktion. Likväl kan de höjdjusteras från 113 upp till 141 cm. De passar alltså dig som är från 168 cm och uppåt.

Det smidiga med dessa stavar är att de blir mycket små i hopfällbart läge. Endast 43 cm. Därmed kan de få plats i en lite större ryggsäck, eller utanpå förstås.

Hållfastheten är så bra som den kan bli och teleskopsystemet fungerar klanderfritt. Denna stav har också ett helt ok grepp mot underlaget. Det som hade kunnat vara lite bättre är handtaget. Det är förvisso ergonomiskt men greppet är inte 100%, men säg 90% så ändå OK.

Handledsremmarna är enkla att justera men är inte riktigt lika bekväma som för Black Diamond Trail.

Är du ute efter ett par svensktillverkade kvalitetsstavar som är mycket lätta och som tar liten plats är Silva Trekking 3Z ett utmärkt val.

Läs mer om Silva Trekking 3Z

Black Diamond Distance FLZ

Black Diamond Distance FLZ bästa hopfällbara vandringsstavar

Vad är ett bäst i test utan en tredje utmanare? I detta fall är det Black Diamond Distance FLZ. Dessa vandringsstavar kan kanske rent av bli din favorit. De utsågs nyligen till det bästa valet av amerikanska Outdoor GearLab. 

Dessa stavar är utformade för att passa längre turer, men har kanske inte de tyngsta strapatserna i åtanke. De är riktigt små i hopfällt läge – endast 41 cm. Vikten är låg (om än inte lättast) med sina 538 gram.

Längdjusteringen går från 119 till 140 cm, vilket gör att den passar för dig som är drygt 175 cm och längre.

Black Diamond Distance FLZ är de vandringsstavar som har absolut bäst grepp mot underlaget. De är en effektiv hjälp för dig som behöver lite extra stöd under din vandring.

Det måste väl ändå finnas några svagheter? Ja, det finns alltid. Hos Distance FLZ är det hållfastheten. I ett test klarade den sig utmärkt vid en belastning på 320 Newton. Dock pallade den inte med test nr två som var med 420 N. Det motsvarar ett tryck på runt 42 kg.

Nu kommer de flesta aldrig att utsätta sina stavar för den belastningen under normal användning – du ska trots allt inte vandra  dem utan med dem. Men det är bra att känna till tycker vi.

En annan nackdel är att greppet i handtagen inte alls är lika fint som i testvinnaren Black Diamond Trail.

Vill du köpa vandringsstavar som är mycket små när de är hoppackade och som har ett av de absolut bästa greppen mot underlaget är Black Diamond FLZ kanske det bästa valet.

Läs mer om Black Diamond Distance FLZ

Jämförelse av de bästa vandringsstavarna 2023

Vikt, par (kg)Längd (cm)Betyg *
Black Diamond Trail492100 – 1409,2
Silva Trekking 3Z458113 – 1418,7
Black Diamond Distance FLZ538119 – 1407,8

* Enligt testfakta.se

Varför ska man köpa vandringsstavar?

Om du ska ut och vandra eller fjällvandra är det klokt att ha med sig ett par smidiga vandringsstavar som stöd. Det är lätt att var kaxig och tänka – äh, jag klarar mig. Jag har ju tränat! Men redan efter några kilometers vandring kan det vara stor skillnad i hur du upplever turen beroende på om du har stavar med dig eller inte.

Vandringsstavar är till för att minska påfrestningen på muskler och leder. Du jämnar ut belastningen, speciellt när terrängen är lite ojämn.

Belastningen på knäna kan bli hela 30 procent mindre om du har stavar. De fungerar nästan som ett par extra ben!

Både på planmark och i uppförsbackar kan du skjuta på lite extra med hjälp av stavarna. I nedförsbacke är vandringsstavarna en riktig räddare i nöden för dina knän. Slitaget blir betydligt mindre genom att du kan parera en del av nedåtrörelsen med stavarna.

I mycket ojämn terräng hjälper trekkingstavarna dig att hålla balansen så att du inte ramlar. Ska du vada genom ett vattendrag kommer du också ha nytta av den extra stabilitet som ett par bra vandringsstavar ger dig.

Bär du ryggsäck med packning och ska ut längre än en kort eftermiddagsutflykt? Då är det en ”nobrainer” enligt oss att ha med sig ett par vandringsstavar. Om inte annat – köper du ett par ultralätta stavar som är hopvikbara kan du ha dem nerpackade tills du upplever att du har nytta av dem.

Tänk på detta när du ska köpa vandringsstavar

Just vandringsstavar är en typ av produkt som det kan vara ganska svårt att bilda sig en uppfattning kring. För en utomstående kan det kännas lite som ”stav som stav”. Du får verkligen titta på detaljerna för att kunna skilja de olika modellerna åt.

Vad ska man då tänka på när man ska köpa stavar? Vad är det som skiljer de bästa vandringsstavarna från mindre bra modeller?

Här är några av de saker som vi och andra som testat trekkingstavar tittat på.

Typ av stavar

I princip alla vandringsstavar är fällbara. I varje fall de som håller den kvalitetsnivå som vi önskar oss när vi ska ut och vandra. Hopfällbara stavar kan du lätt packa ner eller fästa på ryggsäcken när du inte använder dem.

De flesta professionella vandringsstavar är så kallade teleskopstavar Det innebär att du lätt kan justera längden.

Samtidigt består stavarna av två eller tre delar:

  • Tvådelad – Starka men klumpiga. Används mest för skidåkning eller gång med snöskor.
  • Tredelad – Lätt vikt och tar liten plats. Vanligast. Passar för avancerad vandring.
  • Vikbara (Z-stavar) – Mycket lätt i förhållande till styrka. Tenderar dock att vara svagare än tredelade stavar.

Ibland görs indelningen att tredelade stavar passar bäst för lite mer krävande vandring, trekking och bergsbestigning. Vikbara Z-stavar däremot är mer lämpade för lättare turer, till exempel på vandringsled. I praktiken finns en stor variation mellan olika modeller.

Ska du ut på en ganska ”normal” vandring i en vecka eller så spelar det inte så stor roll vilken av dessa två typer du väljer men se till att välja en av de bästa och tåligaste modellerna.

Vikt

Ska du vandra långt behöver du ha riktigt lätta vandringsstavar. En till synes liten skillnad i vikt kan göra stor skillnad kring hur det känns i armar och rygg. Föreställ dig hur många gånger du sätter stavarna i marken under en normallång tur!

Samtidigt finns det förstås ett samband mellan vikt och hållbarhet. Av den anledningen kan ett par stavar inte bli hur lätta som helst.

Vikten brukar anges per par. Sikta på att köpa ett par vandringsstavar som väger runt 450 – 550 gram. Mer än så ska du inte behöva bära med dig. Är de lättare än så är det tveksamt om de klarar att utsättas för någon nämnvärd påfrestning.

Handtag

Välj trekkingstavar som har ett bra grepp. Här kan det vara lite olika hur olika människor upplever vad som är ”bra”. Vissa stavar har ett mer ergonomiskt grepp medan andra har en rakare design.

En stav behöver inte vara sämre bara för att greppet är mindre ergonomiskt. Då kan det vara viktigare att du upplever att greppet är gott så att du känner att du har kontroll över vandringsstavarna och att du kan lita på dem.

Handtagen kan vara av olika material:

  • Skum – Ett av de vanligaste. Ger ett skönt och stabilt grepp. Passar utmärkt större delen av året. Absorberar svett bra.
  • Plast – Hårt. Kan bli för varmt för sommarbruk, men föredras av vissa för vinterbruk. 
  • Kork – Lätt och fint material som blir mindre svettigt än plast. Dock något sämre på att absorbera svett än skum. Mycket lätta.

Handledsremmar

Med hjälp av handledsremmarna kan du avlasta händerna en aning när du använder vandringsstavarna. Dessutom är det praktiskt om du tar en kort paus, exempelvis för att ta ett kort. Då slipper du ställa ifrån dig stavarna och kan låta dem hänga i handleden.

De bästa vandringsstavarna har handledsremmar som känns bekväma även under längre användning. För att uppnå detta har de någon form av vaddering – från lätt till ganska så välvadderade.

På riktigt bra stavar är det enkelt att justera handledsremmen.

Spets

Längst ner på stavarna finns en spets som är till för att ge bra grepp mot underlaget. De bästa trekkingstavarna ger grepp på såväl jord, som sten eller is.

Oftast är spetsen gjord av stål eller tungsten. Det sistnämnda är det mest slitstarka och håller längst. Kontrollera så att du kan byta ut spetsen när den slitits ut.

Trugor

Den runda delen som sitter längst ner på varje stav kallas för truga. Dess syfte är att ge stöd mot marken och se till så att den inte sjunker ner i underlaget.

På barmark är det bra med en ganska så smal truga så att rötter, löv och annat inte fastnar. Är det snö behöver du istället en lite bredare truga så att du inte sticker ner staven för djupt i snön.

På marknadens bästa vandringsstavar är trugorna utbytbara. Ibland följer exempelvis snötrugor med, andra gånger finns de att köpa till.

Tips – det går att köpa till gummifötter för vandringsstavar också.

Pris

De allra flesta vandringsstavar kostar mellan 500 och 1500 kr för ett par. De som är bäst i detta test kostar från runt 800 kronor upp till cirka 1600 kronor.

Med tanke på att turstavar ska vara till stöd för dig, vara lätta och absolut inte får gå sönder är det värt att inte fästa allt för stor uppmärksamhet vid priset. Skillnaden mellan en superbra stav och en medioker är mycket större när det gäller kvalitet än när det kommer till prislappen.

Med det sagt ska du inte behöva betala mer än runt 1000 till drygt 1500 kronor för ett par riktigt bra stavar för din vandring.

Stötdämpare?

Vandringsstavar ska inte ha stötdämpare. Stavar med inbyggd fjädring ger ökat motstånd. De blir tyngre och kräver mer energi av dig som använder dem. Alltså helt motsatt effekt mot vad du vill uppnå när du ska ut på exempelvis fjällvandring.

Stavar med stötdämpare är istället avsedda för motion –gåstavar eller promenadstavar helt enkelt, till exempel av typen Bungypump.

Välj rätt längd på dina vandringsstavar

Det är viktigt att köpa vandringsstavar som har rätt längd så att du får så mycket stöd som möjligt och undviker onödigt slitage i axlar, armar och rygg. De flesta stavar är justerbara medan du för vissa varianter får välja lagom längd i samband med beställning.

Så här avgör du rätt längd:

  • Justerbara stavar: Ställ in längden så att dina armbågar är i 90 grader när du håller stavarna en bit framför dig. Det brukar vara runt 5–10 centimeter lägre än armhålorna.
  • Fast längd: För att uppskatta vilken längd du behöver köpa kan du utgå från att stavarna ska vara 2/3 av din kroppslängd. Du kan räkna ut det genom att ta din längd x 0,67. Är du exempelvis 1,8 meter så ska stavarna vara 120 cm långa.

Sammanfattning – Vandringsstavar bäst i test 2023

Då så var vi klara med vår köpguide för de bästa vandringsstavarna 2023. Vi har valt ut tre modeller är våra favoriter. De är populära hos våra kunder och har utsetts till några av de bästa trekkingstavarna av oberoende testare.

Vi tycker att du gör klokt i att satsa på stavar från ett kvalitetsmärke som Black Diamond eller Silva. Välj lätta stavar men med god hållfasthet. Bestäm dig för om du vill ha vanliga 3-ledade teleskopstavar eller vikbara Z-stavar. De förstnämnda är vanligast och generellt sett starkare medan de sistnämnda kan upplevas som lite smidigare.

Här är en sammanfattning av de vandringsstavar som vi utsett till bäst i detta test:

  • Vill du få ett snabbt svar på vilka som är de bästa vandringsstavarna så blir det Black Diamond Trail utan tvekan. Prisvärda, enkla att använda, lätta och mycket hållbara. Testvinnare i flera test.
  • Svenska Silva Trekking 3Z är ett bra alternativ för dig som värdesätter låg vikt och att stavarna ska ta så lite plats som möjligt i packningen. Även dessa är mycket slittåliga.
  • Är det ett perfekt grepp och liten packstorlek du är ute efter blir Black Diamond Distance FLZ ett bra val. Dessa tål dock inte lika mycket stryk som övriga två i testet.

Som vanligt – kontakta oss gärna om du har funderingar kring vandringsstavar eller något annat!

Vanliga frågor och svar

Hur långa vandringsstavar ska man ha?

De bör vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Du kan ta din längd gånger 0,67 för att få fram vilken längd som passar.

Varför ska man ha vandringsstavar?

Med hjälp av ett par stavar får du ökad stabilitet under din vandring. Du avlastar muskler och leder vilket gör att du orkar mer och minskar risken för skador.

Vilka vandringsstavar är bäst i test?

Black Diamond Trail har utsetts till bäst i test i många jämförelser av trekkingstavar.

Får man ta stavar med på flyget?

Ja det går bra att ha med vandringsstavar som incheckat bagage. Får de inte plats i väskan får du checka in dem som separat kolli.

Hur mycket kostar stavar?

De flesta vandringsstavar kostar mellan 500 och 1500 kronor för ett par.

Källor

Funderar du på att campa med tält? Se då till att packa rätt för att få ut maximalt nöje av din semester. Vi har förberett en packlista för dig som tänkt tälta på camping så att du lätt kan bocka av de viktigaste sakerna som du behöver ha med dig. 

Denna guide är tänkt att fungera som stöd för dig som ska övernatta på campingplats och som tar dig dit med bil, till exempel om du är ute på bilsemester. Har du tänkt vandra i naturen? Då behöver du tänka lite mer på vilka kläder du har med dig och att övriga prylar är små och lätta. Läs i så fall gärna vår packlista för vandring-guide istället.

Packlista för camping med tält

Vad ska man ha med sig på sin tältsemester? Vi har delat upp denna packlista i olika delar så att du lättare ska kunna organisera din packning.

Tält – packlista för campingtält

Ska ni tälta på camping är det värt att satsa på ett rejält tält med gott om utrymme så att alla i familjen får gott om plats och trivs. Det kommer ändå att bli mycket billigare jämfört med att exempelvis ha husvagn eller husbil. Läs gärna vår familjetält bäst i test-guide för lite inspiration i val av tält.

Här är en packlista på sådant som har med tältet att göra:

Packlista för matlagning – tillagning & förvaring

Ska ni vara på en campingplats kan det finnas möjlighet att använda det gemensamma köket för matlagning. Men enligt oss är det mycket mysigare att tillaga måltiden vid tältet. Det är en händelse i sig och tillfälle till umgänge.

Dessa saker behöver ni för matlagning på campingplatsen:

  • Campingkök – med fördel ett med dubbla gasbrännare
  • Kokkärl och stekpanna
  • Gas / gasol – observera att det kan vara olika koppling beroende på stormkök
  • Mat – torrvaror och konserver kan ni packa med i bilen. Färskvaror kan ni ha med för första dagen och köpa resten i närheten av campingen
  • Grill – den får vi inte glömma att packa!
  • Grillverktyg
  • Tändare / tändstickor
  • Brandsläckare och hink för vatten
  • Kylväska – välj en som drivs med el om ni har tillgång till el på campingen
  • Kylklampar
  • Vattenkokare
  • Sax
  • Kökskniv
  • Skärbräda
  • Konservöppnare
  • Flasköppnare / korkskruv – hur många gånger har man inte glömt den?
  • Skålar – till exempel för sallad eller chips. Finns hopfällbara.
  • Matolja – bättre än margarin då den inte måste stå kallt
  • Salt
  • Peppar
  • Andra kryddor som ni brukar använda
  • Kaffe / te
  • Plastpåsar – praktiskt för att packa matvaror i
  • Påsclips
  • Plastlådor för mat
  • Aluminiumfolie
  • Vattendunk

Matplats – utrustning för måltider

Maten är klar! Se till att ta med bekväma campingmöbler så att ni kan njuta av varje måltid tillsammans. Campingbordet är också en given plats för att exempelvis spela spel.

Här är vår packlista:

Kläder & skor

Ta med bekväma kläder som ni trivs i och för lite olika väderlekar. Vi behöver kanske inte lista t-shirts, underkläder, shorts och så vidare utan här får du göra din egen förteckning över vad du vill ha med dig.

Här är några förslag på annat som är bra att ha med på sin packlista:

  • Badkläder
  • Badlakan för stranden
  • Sandaler – luftigt och bekvämt på campingsemestern
  • Kängor – om ni tänkt ta er ut på promenader bortom campingen
  • Fleecejacka – mysigt på kvällen
  • Regnkläder – extra viktigt vid camping i tält då ni kanske vill vara ute även om det regnar
  • Vindjacka – ifall ni vill sitta ute även lite blåsigare kvällar
  • Solglasögon
  • Keps / hatt – som extra skydd mot solen

Tips – Det finns speciella resekläder som har utmärkt värmeförmåga i förhållande till den vikt som de har. Lätt att packa ner.

Hygienartiklar för camping

När man börjar lista alla hygienprylar som är bra att ha med sig på tältcampingen blir den förvånansvärt lång. Det mesta är dock småsaker. Här finns även sådant som behövs för disk och tvätt.

  • Handdukar / badlakan
  • Necessär
  • Tandborste
  • Tandkräm
  • Schampo
  • Deodorant
  • Spegel
  • Rakapparat / rakhyvlar / trimmer
  • Hårborste
  • Sminkväska
  • Nagelfil
  • Nageltång
  • Sovmask – det kan bli ganska ljust i ett tält framåt morgonkvisten
  • Öronproppar – om ni är flera. Ibland kan det bli lite livligt på camping också
  • Myggmedel – myggorna kommer garanterat
  • Myggfångare (bärbar, exempelvis lanterna)
  • Toalettpapper
  • Hushållspapper
  • Diskbalja eller diskskål
  • Disktrasa
  • Disksvamp
  • Diskmedel
  • Kökshanddukar
  • Soppåsar
  • Tvättmedel
  • Tvättpåse
  • Klädlina
  • Klädnypor

Reseapotek för tältsemester

Glöm inte reseapoteket när ni ska ut och campa! Det kan vara livsavgörande. Och saker som plåster och pincett kommer alltid till användning på semestern.

  • Pincett
  • Allergimedicin / antihistamin
  • Samarin
  • Plåster & första hjälpen
  • Salubrin – vid insektsbett eller solsveda
  • Solskydd
  • Smärtstillande
  • Handsprit
  • Våtservetter
  • Vätskeersättning
  • Eventuella mediciner

Övrigt att packa ner

Det finns ytterligare en hel del som kan rymmas på en packlista för camping i tält. Du behöver själv tänka till lite också om det är något som du behöver ha med. Kanske är det någon i familjen som har en speciell hobby som även går att utöva under campingsemestern?

  • Vevradio eller annan bärbar radio – så att du får musik och nyheter även på campingen
  • Powerbank – smidigt för att ladda mobilen även när du inte är i närheten av eluttaget
  • Reservbatterier – om ni har elektronik som går på batteriet
  • Kniv – alltid bra att ha en friluftskniv
  • Bärbar dator eller surflatta – kul att kunna streama film på kvällen i tältet
  • Läsplatta eller böcker – semestern är perfekt för att läsa!
  • Sällskapsspel
  • Pannlampa och / eller ficklampa
  • Paraply
  • Ryggsäckar – för att packa sakerna i
  • Dagsryggsäck – för dagsutflykter
  • Badleksaker, SUP-bräda med mera
  • Vandringsstavar / gåstavar – om ni tänkt göra utflykter eller för att motionera
  • Cyklar
  • Kikare
  • Silvertejp – kan alltid komma till nytta för att laga och täta saker 
  • Pass – om ni ska på campingsemester utomlands
  • Pengar
  • Kontantkort / kreditkort
  • Medlemskort
  • Reseförsäkring – ingår ofta i hemförsäkringen

Phu – det var en hel del saker som vi fick med i vår packlista för att tälta på campingplats. Har du några fler tips? Skriv gärna en kommentar!

Tips på vidare läsning

Källor

Funderar du på att köpa en ny sovsäck? Att kunna sova gott när du ska tälta, vandra, fjällvandra eller campa är ett måste tycker vi för att du verkligen ska kunna njuta av naturen. I detta sovsäck bäst i test tar vi därför en titt på några av de populäraste och bästa sovsäckarna som finns att köpa 2023.

Vad du bör välja beror mycket på vilken typ av friluftsaktivitet du tänkt genomföra – och när. Vi kommer att ge dig tips på vad du bör tänka på i vår köpguide längre ner.

Men först, låt oss titta på de olika modellerna som vi utsett till bäst i denna jämförelse! Här är hela listan:

Sovsäck bäst i test 2023 – lista

  • Marmot Sawtooth – Bästa dunsovsäck & allround
  • Always Summer – Bästa sommarsovsäck
  • Carinthia Defence 4 – Bästa tåliga sovsäck
  • Angel Fire – Bästa damsovsäck
  • Tropen – Bästa sovsäck för varmt klimat
  • Never Summer –  Bästa vintersovsäck
  • Defence 6 – Bästa vintersovsäck för tuffa tag
  • Helium – Bästa ultralätta sovsäck vid kyligt klimat
  • D1200X – Bästa expeditionssovsäck

Då så ska vi gå igenom dessa mer i detalj. Häng med!

Marmot Sawtooth – Bästa dunsovsäck & allround

Marmot Sawooth är en riktig klassiker bland de sovsäckar som utsetts till bäst i test av flera sajter, bland annat Bäst-i-Testet.se och Bäst-i-Test.se. På Prisjakt brukar den ligga bland topp-3 populäraste sovsäckarna.

Det är den populäraste modellen från Marmot som i sin tur är en av världens främsta tillverkare. Det som gör detta till ett så bra val är mångsidigheten. Den är gjord för tre säsonger, har en komforttemperatur på -3°C för kvinnor och -9°C för män (ja modellen är helt unisex).

Skön dunfyllning och en låg vikt på endast 1310 gram gör detta till en ”nobrainer” för många som ska ut på vandring, fjällvandring eller camping. 2022 kom en helt ny version av Sawtooth som är lite rymligare än föregångaren och har suveräna möjligheter att reglera temperaturen.

Läs mer om Marmot Sawtooth

Always Summer – Bästa sommarsovsäck

Vad köper man om man bara ska ut på sommaren och verkligen vill minimera vikten i packningen? Always Summer från Marmot är det många som svarar.

Detta är ett av de bästa valen för dig som vill ha en ultralätt sovsäck (830 gram) men som ändå klarar att värma gott även under lite kyliga sommarnätter. Den rekommenderade lägsta temperaturen är 4°C.

Med dubbla blixtlås, utmärkta möjligheter att justera temperaturen och Marmots alltid så höga kvalitet är detta ett trevlig val för sommaräventyren.

Läs mer om Marmot Always Summer

Carinthia Defence 4 – Bästa tåliga sovsäck

Om du frågar någon inom militären om tips på en bra sovsäck finns det goda chanser att det blir Carinthia Defence 4 som du får höra. Denna tresäsongssovsäck används av bland annat finska och tyska militären.

Vad är det som gör att dessa extrema överlevnadsmänniskor tycker att just denna sovsäck är bäst? Kvalitet, hållbarhet och suverän värmeförmåga även när det blir blött är svaret.

Det är en syntetisk sovsäck vilket förklarar varför den tål fuktighet och väta så bra. Men det är en specialutvecklad syntet av typen tvåkomponentspolymer som efterliknar isbjörnens päls. På så vis har produktutvecklarna på Carinthia lyckats få fram en säck som har en perfekt balans mellan värme, volym och vikt.

Detta är en av de absolut bästa syntetiska sovsäckarna på marknaden och därför också vårt favorittips som allround-sovsäck för veganer och vegetarianer.

1,85 kg väger regular-modellen och den värmer skönt ner till -8,8˚C för kvinnor respektive -15,0˚C för män. Vissa väljer att köpa den tillsammans med Tropen (se nedan) och kombinerar de två under riktigt kalla vinterförhållanden istället för att köpa en mer extrem vintersovsäck.

Läs mer om Carinthia Defence 4

Angel Fire – Bästa damsovsäck

Det finns vissa sovsäckar som är specialutvecklade för kvinnor. Egentligen behövs det inte eftersom du givetvis kan använda vilken sovsäck som helst om du är tjej, men det finns faktiskt en poäng att leta efter en tjejsovsäck om du är ute efter perfektion.

Då är Marmot Angel Fire med certifierat ankdun ett av de bästa valen. Denna damsovsäck har utformats för att passa den kvinnliga anatomin extra bra med förstärkt fyllning vid bålen och fötterna – områden som annars kan vara lite känsliga för kyla.

Den passar en kroppslängd på upp till 168 cm i Regular-utförande och 183 cm som Long vilket gör den kortare men även lättare än motsvarande unisexmodell.

För 2022 har Marmot uppgraderat denna populära modell så att den har dubbla dragkedjor och förbättrade möjligheter att justera temperaturen.

Läs mer om Marmot Angel Fire

Tropen – Bästa sovsäck för varmt klimat

Tropen från Carinthia är favoriten i extremt varma klimat. Ska du utomlands, kanske tågluffa eller rent av besöka tropikerna är detta sovsäcken du bör fundera på. Det är inte utan anledning som det finns ett inbyggt myggnät!

Komforttemperaturen ligger på 9,4 grader (för kvinnor) och lägsta temperaturen är 5,1 grader (för män). Fyllningen är syntetisk och är bra på att avvisa vatten och fukt. Med en vikt på endast 1,1 kg för Regular-varianten är det mycket som talar för Tropen om du ska övernatta på varmare breddgrader.

Även hemma i Sverige kommer den till nytta under varma sommarnätter – eller som liner till en annan sovsäck om du vill få extra isolering mot kyla.

Läs mer om Carinthia Tropen

Never Summer –  Bästa vintersovsäck

Never summer är som namnet antyder en sovsäck som passar i lite kyligare klimat. Denna uppgraderade modell från Marmot har en uppskattad lägsta temperatur på -18˚C vilket gör att den duger finfint i de flesta vinterväder.

Vi har tidigare utsett detta till den bästa vintersovsäcken i de flesta situationer, något som vi står fast vid. Det är en mångsidig sovsäck som är riktigt bekväm att sova i och som ger goda möjligheter till reglering av värmen. Fyllningen är av ankdun vilket ger en relativt låg vikt på 1,75 kg för att vara en sovsäck för vinterbruk.

Läs mer om Marmot Never Summer

Defence 6 – Bästa vintersovsäck för tuffa tag

Ska vi utsätta oss för extrema vinterförhållanden väljer vi Carinthia Defence 6 som bästa sovsäcken. Det är storebror till Defence 4 kan man säga med allt vad det innebär. Suverän tålighet mot fukt och väta, slitstark och allmänt superrobust.

Komforttemperaturen är -18˚C men du kan faktiskt överleva i denna sovsäck i 6 timmar ända ner till -40˚C!

Enda nackdelen är nog vikten på 2,6 kg men det är ändå helt normalt eller rent av bra för en säck med dessa egenskaper.

Läs mer om Carinthia Defence 6

Helium – Bästa ultralätta sovsäck vid kyligt klimat

Ska du vara ute i kyligt väder men inte vill släpa med dig en massa vikt i packningen är Marmot Helium ett av de bästa valen. I denna sovsäck sover du fint kalla nätter ner till -5,2˚C. Perfekt för höst och vår och kanske även milda vinternätter i skyddad terräng.

Trots att den isolerar bättre än populära Sawtooth är den nästan 300 gram lättare. 1020 gram väger denna dunsovsäck, vilket är riktigt lätt med tanke på vilken värmeförmåga den har. Inte så konstigt att detta är ett av de populäraste valen enligt Prisjakts klickstatistik!

Här kan du läsa om Marmot Helium

D1200X – Bästa expeditionssovsäck

Låt oss avrunda med något ganska extremt. Redo? Detta tips är för dig som förbereder dig för att bege dig ut på expedition – på riktigt. D1200X från Carinthia ger dig som kvinna en behaglig sömn ner till -27,3˚C. Är du man kan du glädja dig åt bekväm sömn ner till fantastiska -37,8˚C.

Är du orolig för att det kan bli ännu kallare än så? Då är vi övertygade om att du kommer att känna dig lugn när vi berättar att D1200X ger dig skydd i minst 6 timmar ner till -65,2˚C. Blir det kallare än så får du väl ta och lägga vinterjackan över dig också!

Man skulle kunna tro att denna extrema sovsäck väger mycket. Den har dock en skön och mycket effektiv fyllning av gåsdun vilket gör att vikten endast är 1,9 kg för den normalstora modellen och 2,1 kg för den lite större.

Nu behöver du inte åka till sydpolen för att få användning av D1200X. En tur på fjället vintertid kan vara en nog så bra anledning. Då känns detta som en trygg kompanjon.

Läs mer om Carinthia D1200X

Jämförelse av sovsäckar bäst i test 2023

Komforttemp. (°C)Lägsta temp. (°C)Extremtemp. (°C)Vikt (g)*Fyllning
Marmot Sawtooth-3-9-281310Dun
Marmot Always Summer**4**830Dun
Carinthia Defence 4-8,8-15-351850Syntet
Marmot Angel Fire-3-9-281270Dun
Carinthia Tropen9,45,1-7,91100Syntet
Marmot Never Summer**-18**1750Dun
Carinthia Defence 6-18**-402600Syntet
Marmot Helium-5,2**-311020Dun
Carinthia D1200X-27,3-37,8-65,21900Dun

* Avser Regular / standardstorlek om det finns flera storlekar

** Ej fastställd

Så hittar du den bästa sovsäcken – köpguide

Det finns mängder med sovsäckar på marknaden. Hur vet du vilken som är bäst för just dig? Här kommer några tips på saker som du kan tänka på när du jämför olika modeller. 

Egentligen är det inte så svårt när du börjar gallra. Du kan nästan köra uteslutningsmetoden för att hitta en produkt som passar just dina specifika behov.

Fyllning – Dun eller syntet?

Den största skillnaden mellan olika sovsäckar är vilken fyllning som används. Här finns två alternativ:

Dun är ett naturligt material som har fantastiska egenskaper. Ofta kommer dunen från gäss eller ankor. Detta material ger bästa möjliga isoleringsförmåga i förhållande till vikten. Med andra ord: Vill du ha en lätt eller ultralätt sovsäck som ändå värmer gott köper du med fördel en dunsovsäck.

Tillverkare som Marmot använder ofta certifierat dun vilket gör att hänsyn tagits till djurens välmående. Till exempel är det vanligt att endast använda dun som är restprodukt från livsmedelsindustrin.

Syntetiska sovsäckar kan låta avskräckande till namnet men de har faktiskt egenskaper som är eftertraktade och som dunsäckarna inte har. Först och främst värmer en syntetisk isolering även när den blir fuktig eller våt. Det är alltså inte utan anledning exempelvis militärsovsäckar är av detta material. Ska du vistas i en fuktig miljö kan syntet vara att föredra.

Dessutom är syntetsovsäckar billigare än dun – eller mer prisvärda om man så vill. Är du vegan, vegetarian eller allmän djurvän känns det förstås också bättre att välja syntetisk fyllning.

Temperatur

Oavsett vilken sovsäck du köper finns en temperaturangivelse enligt en standard som heter EN-13537, vilken senare uppdaterats genom SS-EN 13537:2012. Enligt denna standard finns tre olika temperaturnivåer för varje produkt:

  • Komforttemperatur (Comfort limit): Den lägsta temperatur vid vilken en genomsnittlig kvinna sover bekvämt i sovsäcken.
  • Lägsta temperatur (Lower limit): Den nedre temperatur vid vilken en genomsnittlig man får en bekväm sömn.
  • Extremtemperatur (Extreme): Vid denna temperatur kan en genomsnittlig kvinna överleva i sovsäcken i 6 timmar.

Som du ser är det skillnad mellan kvinnor och män när det kommer till temperatur. Män upplever i allmänhet att det är lite varmare – eller omvänt – kvinnor tenderar att bli lite mer frusna av sig. Det är en naturlig skillnad men det kan finnas skillnader mellan individer av samma kön också.

Men denna indelning i vad som är bekvämt för kvinnor och män är egentligen en tolkning som olika sovsäckstillverkare, leverantörer och friluftsfolk gjort. Själva standarden säger inget om kön. Istället anger den komforttemperatur som den temperatur där du kan sova gott utsträckt och avslappnat, till exempel på rygg.

Lägsta temperaturen enligt standarden är den temperatur vid vilken du kan sova gott om du kryper ihop.

OBS – Tänk på att ta med ett liggunderlag! Du behöver ett varmt liggunderlag också för att skydda dig mot markens kyla. Oavsett hur varm sovsäcken är så komprimeras den under dig, vilket begränsar isoleringsförmågan. Här hittar du alla liggunderlag. Läs också vår guide om de bästa liggunderlagen för olika situationer.

Antal säsonger

För att göra det lite lättare att välja bästa sovsäck för årstiden brukar de delas in i olika säsonger:

  • 1-säsongssovsäck: Passar för varmt sommarväder. Komforttemperaturen brukar vara +5 till +9°C.
  • 2-säsongssovsäck: Lämplig för sen vår till och med tidig höst. Komforttemperatur -1 till +4°C.
  • 3-säsongssovsäck: Ett bekvämt val vår, sommar och höst. Komforttemperatur mellan -10 och +3°C.
  • 4-säsongssovsäck: Detta är en ren vintersovsäck med en komforttemperatur på -10 till -25°C. På vissa modeller är den -32°C eller ännu lägre.

Damsovsäck vs herrsovsäck

De allra flesta sovsäckar är unisex – de passar lika bra för män som för kvinnor. Du behöver bara kontrollera temperaturangivelsen.

Det finns dock vissa sovsäcksmodeller som är specifikt utvecklade för att passa den kvinnliga anatomin så bra som möjligt. Generellt sett är dessa något kortare. Istället kan de vara lite bekvämare kring höftpartiet.

Det är inte ovanligt att de har extra isolering kring kroppsområden där det är lätt att bli extra frusen.

Men som kvinna behöver du alltså inte begränsa dig till kvinnosovsäckar utan kan välja och vraka bland alla de bästa sovsäckarna – oavsett kategori.

Vikt

Vikten är en sak som vi tycker du ska titta extra noga på när du bestämmer dig för vilken sovsäck som är bäst för dig. Ska du ut på en kort tur eller kanske åker bil spelar det kanske inte så stor roll. Men ska du packa ryggsäcken för vandring bör du nästan tänka på varje gram.

För sovsäckar finns det ett direkt samband mellan vikt och isolering. Dessutom avgör valet mellan dun och syntet hur tung säcken blir. Lättast är alltså en sommarsovsäck med dunfyllning och tyngst är en vintersovsäck med syntetisk fyllning.

Det kan vara ganska så stor skillnad. Som du kan se bland produkterna i detta test av bästa sovsäcken väger den lättaste 830 gram medan den tyngsta väger 2600 gram.

Här är några generella riktlinjer kring vikten:

  • 1-säsongssovsäckar brukar väga mellan 0,6 och 1,5 kg
  • 2-säsongssovsäckar kan ofta väga mellan 0,9 och 1,4 kg
  • 3-säsongssovsäckar väger vanligtvis mellan 0,9 och 1,8 kg
  • 4-säsongssovsäckar väger i typfallet 1,2 – 1,9+ kg

Användningsområde

Slutligen bör du fundera på hur du tänkt använda din sovsäck.

  • Ska du ut och vandra långt? Välj en lätt sovsäck.
  • Är det fuktigt eller finns risk att sovsäcken blir blöt? Välj syntet.
  • Om du ska ut på kortare turer sporadiskt och endast på sommaren? Då behöver du kanske inte överdriva med isoleringen.

Var inte ”dumsnål” – Vår erfarenhet är ändå att en sommarsovsäck kan bli för tunn i många situationer. Välj då hellre en för 2 eller 3 säsonger så har du även möjlighet att bege dig ut innan eller efter sommaren och kanske också på någon fjälltur.

Ska du ut både på vintern och på sommaren är tipset att skaffa en rejäl sovsäck för vinterbruk och en tresäsongssovsäck för resten av året. Alternativt använder du sovsäcken för tre säsonger på vintern tillsammans med en sovsäcksliner. Köper du en allt för sval sovsäck för sommaren riskerar du att behöva ta med dig vintersovsäcken på höst- och vårturer, vilket blir onödigt tungt.

Ifall du letar efter en sovsäck för prepping kan det vara bra att välja en som är tillräckligt varm för de flesta situationer, men du kanske inte behöver helgardera dig med en för fyra säsonger. Tre räcker gott och väl i de flesta lägen. I värsta fall kan du lägga en varm jacka över för att få upp temperaturen.

Sammanfattning – sovsäck bäst i test

Då så har vi tagit oss igenom detta test och utsett vilken som är bäst sovsäck beroende på vilka kvaliteter du eftersträvar.

Låt oss sammanfatta:

  • Vill du köpa en sovsäck som är väldigt mycket allround och som fungerar under större delen av året? Då är Marmot Sawtooth en av de absolut bästa.
  • För vandring på sommaren är deras Always Summer ett bra val – lätt och bekväm.
  • Vill du vara förberedd på även lite ruskigare väder är militärernas favorit Carinthia Defence 4. Ett smart val. Vattentålig och extremt slittålig.
  • Det finns vissa sovsäckar som är specialgjorda för den kvinnliga anatomin. Bland dessa är Angel Fire en av de bästa.
  • Tropen från Carinthia är den bästa sovsäcken för riktigt varmt klimat. Fukttålig och med inbyggt myggnät – inte illa!
  • Vill du ha en smidig, bekväm och flexibel sovsäck som klarar kallare väder men inte väger så mycket då är Never Summer ett bra val.
  • Defence 6 är förmodligen bästa sovsäcken för dig som vill klara dig i riktigt kallt väder och samtidigt vill förlita dig på att din säck klarar både fukt och väta.
  • För kylig höst och vår är ultralätta Marmot Helium ett populärt val. Fungerar förstås även på sommaren.
  • Slutligen har vi ett förslag för dig som ska ut på expedition i extrem kyla: D1200X från Carinthia som du överlever i ner till -65,2 grader!

Vanliga frågor och svar

Hur varm sovsäck behöver man?

Titta på angivelsen för komforttemperaturen om du är kvinna och lägsta temperatur / temperaturgräns / limit om du är man för att få en uppfattning om hur varm sovsäcken är och välj en som passar årstiden. Ett råd är dock att välja en modell som klarar några grader lägre temperatur än vad du förväntar dig.

Vilken sovsäck ska jag välja?

Välj en dunsovsäck om du vill ha maximal värme i förhållande till vikten. Syntet passar bra om du vill ha en fukttålig och prisvärd modell. Titta på temperaturangivelserna för att bestämma vilken sovsäck du bör välja.

Var kan jag köpa sovsäck?

Du kan köpa sovsäckar i friluftsbutiker och sportbutiker som Beredd.se, XXL, Naturkompaniet, Outnorth och Stadium. Budgetsovsäckar finns på Biltema och Jysk.

Vilken sovsäck passar för vår och höst?

Välj en sovsäck som klarar -10 grader om du ska till fjällen. Vistas du bara i låglandet räcker det med några grader högre temperatur (OBS – kontrollera komforttemperatur för kvinnor, temperaturgräns för män).

Vilken sovsäck passar för fjällvandring?

Många väljer en dunsovsäck för den låga vikten i förhållande till värmeförmågan. Finns risk att sovsäcken blir fuktig eller blöt är det dock bättre med en syntetsovsäck.

Vilken sovsäck för vår, sommar och höst?

I det klimat vi har i Sverige brukar det gå utmärkt att ha en och samma sovsäck för vår, sommar och höst. Du bör välja en sovsäck som du kan sova gott i ner till -10 grader om du ska ut på fjället. I låglandet klarar du dig med en några grader högre temperaturgräns.

Hur tvättar man en sovsäck?

Vanligtvis kan du tvätta sovsäcken i 40°C med ett milt tvättmedel och skonsam centrifugering. Använd inte sköljmedel eller blekmedel. Läs skötselvården för just den sovsäck som du har.

Hur viker man en sovsäck?

Ta tag i fotänden av sovsäcken och pressa ner den i botten av packsäcken. Därefter matar du på med resten av säcken. Du ska alltså ”pula” ner den, inte vika eller rulla. Tänk på att förvara din sovsäck löst när du inte är ute på tur om det går.

Vad är komforttemperatur i en sovsäck?

Komforttemperaturen anger den lägsta temperatur vid vilken det är bekvämt att sova i säcken som kvinna. Motsvarande värde för män är temperaturgränsen.

Hur lång sovsäck ska man ha?

Köp en sovsäck som har en längdangivelse som motsvarar din längd. Tillverkaren har redan tagit till med marginal så att du ska sova bekvämt och du behöver inte räkna ut optimal längd.

Hur länge håller en sovsäck?

Om du tar väl hand om din sovsäck och hänger upp den löst kan den troligtvis hålla i 10 – 15 år eller mer.

Källor

Med ett stormkök kan du värma eller tillaga mat när du är på vandring eller camping. Vi har jämfört ett stort antal friluftskök och campingkök – spritkök och gaskök – och utsett några till bäst i test inom olika kategorier.

Vilket är det bästa stormköket 2023? Det tar vi reda på i denna köpguide!

Trangia 25-3 UL spritkök – Bästa stormkök allround

Trangia 25-3 bäst i test

Om du bara undrar vilket som är det bästa stormköket och vill ha ett enkelt svar då är det Trangia 25-3 med spritbrännare som är svaret. Vi vågar påstå att detta friluftskök passar de flestas behov i 9 fall av 10.

Detta är det klassiska trangiaköket med brännare, vindskydd, en kittel på 1,5 liter och en på 1,75 liter – allt i ultralätt aluminium. Dessutom finns en stekpanna med non-stick-yta som även fungerar som lock.  Till och med tång följer med.

Storleken är lagom för 3-4 personer. Lillebror 27-3 passar om ni är 1-2 stycken som ska använda det.

Köket packar du ihop ”i sig självt” och spänner åt med den medföljande remmen. Vikten? Endast 895 gram för hela paketet. Smidigare än så blir det knappast.

Finns även att köpa med gasbrännare om du föredrar snabbare koktid.

Läs mer om Trangia 25-3

Behöver du en lite mindre variant för 1-2 personer? Då finns som sagt Trangia 27-3

Primus Mimer Stove – bästa minimala gaskök

Primus mimer stove bästa billiga gaskök

Ett stormkök under 200 kronor? Javisst! Mimer Stove från Primus kostar inte mer än så. Detta är ett av de bästa valen för dig som vill ha ett riktigt billigt friluftskök.

För det priset får du det allra viktigaste: brännaren och det stöd som sitter ovanpå som du ställer kokkärlet på. Montera brännaren på en gastub och tänd eld. Svårare än så är det inte!

Effekten på 2800 W är cirka tre gånger så mycket som i ett spritkök – inte illa! En enkel men robust konstruktion och en vikt på endast 195 gram har gjort att detta har blivit en storsäljare. Ända sedan 1980-talet faktiskt!

Du behöver köpa kastruller separat eller så skaffar du Mimer Stove Kit.

Läs mer om Primus Mimer Stove

Trangia 25-4 UL – Bäst om du vill koka kaffe

Trangia 25-4 bästa stormkök med kaffepanna

Det stormkök som är bäst i test i denna guide har faktiskt en nackdel: det saknar kaffepanna. Om du inte nöjer dig med snabbkaffe eller har med dig kaffe i termos heter lösningen Trangia 25-4 UL.

Detta friluftskök är egentligen ett 25-3 UL (se ovan) + kaffekanna på 0,9 liter. Att det är det näst mest sålda trangiaköket och ett av de mest sålda köken för friluftsliv alla kategorier talar sitt tydliga språk.

Finns att köpa med gasbrännare och spritbrännare.

Läs mer om Trangia 25-4 UL

MSR Pocket Rocket 2 – bästa lätta gasolkök

MSR Pocket Rocket 2 gasbrännare

Räknar du gram? Vad sägs om att köpa ett gaskök som inte väger mer än 73 gram och får plats i fickan? Det är vad du får med MSR Pocket Rocket 2.

Med denna nästan mikroskopiska gasbrännare kokar du 1 liter vatten på endast 3,5 minuter. Inte konstigt då att den ligger på topp 10 mest sökta campingkök på Prisjakt!

Precis som Mimer Stove som vi nämnde innehåller Pocket Rocket inga kokkärl.

Läs mer om MSR Pocket Rocket 2

Vill du ha ett liknande kök fast med inbyggd piezotändare? Välj då MSR Pocket Rocket DLX.

Trangia 27-1 UL – Billigaste trangiaköket?

Trangiakök 27-1 billigt campingkök

Vill du ha allt men betala för hälften? Nästan så känns det med Trangia 27-1. Detta är ofta det billigaste trangiaköket som finns att köpa om du väljer varianten med spritbrännare.

Vi säger ”oftast” eftersom priser för olika stormköksmodeller varierar men det är inte sällan som detta kök går att hitta för 400 – 600 kronor.

Vad är haken? Det finns ingen! Det enda som du bör känna till är att stekpannan är i aluminium, alltså inte non-stick. Vissa föredrar till och med det för att slippa tänka på att inte repa teflonen.

Stormköket passar för 1-2 personer.

Läs mer om Trangia 27-1 UL

Primus Atle II – Bästa campingkök

Primus Atle II favorit bland campingkök i Sverige

Om du ska campa på campingplats kan det behövas lite mer kokresurser och ett lite rejälare campingkök. Primus Atle II är den ständiga favoriten bland många familjer som behöver ett effektivt, slittåligt och pålitligt gasolkök.

Köket har två gasbrännare med justerbar låga och inbyggd piezotändare. Du behöver alltså inga tändstickor. Locket och två sidoskydd bildar tillsammans ett riktigt fint vindskydd så att du kan laga mat även om det blåser ute.

Effekten på 3360 W gör att du kan koka en liter vatten på endast runt tre minuter!

Med en vikt på drygt 5 kilo är det ingen lättviktare direkt. Inget du tar med dig på vandringen, men på campingen har Atle haft en given plats ända sedan 1970-talet.

Tänk bara på att det inte går att använda vanliga gasflaskor för friluftskök utan det är flaskor med anslutning av typen M14x1.5 som du får köpa (finns på macken).

Läs mer om Primus Atle II

Trangia 25-23 UL/D – Bästa reptåliga stormköket

Trangia 25-23 tåligt friluftskök

Ta något som är bäst och gör det ännu bättre. Så måste ingenjörerna på Trangia ha tänkt när de skapade stormköket 25-23 UL/D. Detta är en vidareutveckling av 25-3 (som vi utsåg till bäst i test på grund av att det fungerar så bra i de flesta situationer).

Vad är det då man har gjort? Jo, ”D” i namnet står för Duossal 2.0. Detta är Trangias superlaminat som är reptåligare än aluminium och teflon. På utsidan är det ultralätt aluminium för bästa värmeledningsförmåga.

Några nackdelar? Det är några hundra kronor dyrare och ett par hundra gram tyngre än ”klassikern”. Med ett pris runt 1000-lappen för varianten med spritbrännare och en vikt på endast drygt ett kilo för hela kittet är det ändå inte så farligt.

Läs mer om Trangia 25-23 UL/D

Jämförelse av de bästa stormköken

BränsleVikt (g)Typ
Trangia 25-3 spritbrännareSprit895Kit
Trangia 25-3 gasbrännareGas980Kit
Primus Mimer StoveGas195Endast brännare
Trangia 25-4 UL spritbrännareSprit1070Kit
Trangia 25-4 UL gasbrännareGas1160Kit
MSR Pocket Rocket 2Gas73Endast brännare
Trangia 27-1 UL spritbrännareSprit770Kit
Trangia 27-1 UL gasbrännareGas690Kit
Primus Atle IIGas5200Campingkök
Trangia 25-23 UL/D spritbrännareSprit1090Kit
Trangia 25-23 UL/D gasbrännareGas1175Kit

Så utsåg vi stormkök bäst i test 2023

Det är ingen lätt uppgift att utse stormkök till bäst i test eftersom det finns en otroligt stor mängd med varianter att välja bland. Men med lite systematiskt letande går det ändå att urskilja några modeller från mängden.

Så här tänker vi:

Användningsområde

Precis som med de flesta produkter kommer du långt med att utgå från hur du ska använda ditt friluftskök. Till exempel:

  • Vandring: Välj ett lätt och litet stormkök som är enkelt att bära med sig
  • Camping: Köp ett kök som är enkelt att laga mat på varje dag, gärna med två lågor
  • Scouter: Spritkök är populära på grund av sin enkelhet
  • Utflykt: Satsa på ett riktigt billigt friluftskök om du inte använder det så ofta
  • Prepping: Ett kök som du enkelt kan hitta bränsle till (sprit eller multi fuel)

Effekt

Vill du laga mat och koka vatten snabbt är det bäst att köpa ett gaskök (gasol). Det ger en mycket högre effekt än spritkök.

Hur stor är skillnaden? Med ett spritkök tar det runt 10 – 15 minuter att koka en liter vatten. På gasköket fixar du samma uppgift på runt 3 – 6 minuter. Du spar alltså mer än halva tillagningstiden med gasolkök.

Har du bråttom när du är ute i naturen (något som de flesta dock sällan har) så väljer du gaskök. Föredrar du att hålla det enkelt, helt miljövänligt och vill slippa gasflaskor? Då skaffar du ett spritkök.

Läs också:

Vikt

Vikten skiljer sig rejält mellan olika stormkök. Det lättaste köket i testet väger endast 73 gram. Det tyngsta väger över 5 kilo. Användningsområdet kan vara vägledande, men även hur du värdesätter låg vikt generellt sett.

Räkna med att ett ”vanligt” friluftskök (tänk Trangia) väger runt 1 kg inklusive kastruller, stekpanna och brännare.

Allra lättast är de gaskök som säljs utan kokkärl, men då får du förstås köpa till ett kit med kärl och räkna med deras vikt istället. Det ger dig dock ökad valfrihet. Kanske nöjer du dig till exempel att ta med en kastrull ut.

De tyngsta köken är de som är gjorda för camping med bil, husvagn eller husbil. Här premieras komfort framför låg vikt.

Ett av de minsta och lättaste stormköken som finns att köpa är MSR Pocket Rocket 2 men då räknas bara själva brännaren. Du får själv komplettera med passande kokkärl, vilket faktiskt kan vara bra då det ger dig frihet att själv välja en “lagom” stor modell. Foto: Bäst i Testet.

Hållbarhet

Olika tillverkare håller olika hög kvalitetsnivå. De märken som kvalar in i detta bäst i test håller samtliga en genomgående hög nivå – Trangia, Primus och MSR.

Till hållbarhet hör även det material som kokkärlen är gjorda av:

  • Aluminium är vanligast. Det är lätt och leder värme bra. Dock är det ganska mjukt och kan därför lätt bli buckligt. Funkar utmärkt i de flesta fall.
  • Teflon / non-stick ger en fin stekyta utan att du behöver använda så mycket fett. Det är också lätt att rengöra. Nackdelen är att är lättrepat så du får tänka på vilka redskap du använder.
  • Hårdanodisering är hårdare och tåligare än aluminium men det leder värme fint ändå. Det är samtidigt dyrare att köpa.
  • Duossal är ett så kallat superlaminat. Maximal kvalitet och reptålighet men dyrare och lite tyngre än övriga material.

Pris

Slutligen har vi priset. Vad kostar ett stormkök? Tittar vi i Prisjakt ser vi att de allra flesta campingkök kostar mellan 300 och 2000 kronor.

Det är flera saker som avgör kostanden:

  • Gas vs sprit: Gasolkök kostar ofta 300 – 500 kronor mer än spritvarianten av samma modell.
  • Storlek: Ett kök för 1-2 personer kan vara 100 – 200 kronor billigare än ett friluftskök för 3-4 personer.
  • Konstruktion: Allt i ett med vindskydd och kokkärl kostar förstås mer än endast brännare.
  • Tillverkare: Kvalitet kostar. En Trangia brukar ligga på mellan 500 – 1500 kronor. Köper du en kinesisk kopia kan du dela priset med två kanske. Inte värt det om du frågar oss.

Sammanfattning – bästa stormköket

Då så har vi utsätt stormkök bäst i test 2023 – eller rättare sagt: Vi har hittat det bästa stormköket inom en rad olika kategorier. Detta för att det ska bli lättare för dig att välja vilket friluftskök som passar just dina behov.

Här är en sammanfattning:

  • Det campingkök som oftast passar bra och i de flesta situationer är Trangia 25-3. En klassiker som är lätt att använda och som är mycket prisvärd. Passar för 3-4 personer. Den mindre varianten 27-3 är för 1-2 personer.
  • Vill du köpa ett billigt gaskök är vår favorit Primus Mimer Stove. Endast brännare men finns även som kit.
  • Kaffeälskaren köper med fördel Trangia 25-4 UL som har en smidig kaffepanna i paketet.
  • Liten, ultralätt och av hög kvalitet beskriver den minimalistiska gasbrännaren MSR Pocket Rocket 2. Storebror DLX har även piezotändare.
  • Billigt men komplett är Trangia 27-1 UL.
  • Ska du campa gör du gott i att välja det kök som länge ansetts vara bästa campingkök: Primus Atle II.
  • Har du tänkt vandra eller campa och vill lägga några extra kronor på kvalitet är reptåliga Trangia 25-23 UL/D ett bra val.

Hör gärna av dig om du funderar vilket stormkök du ska välja!

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar ett stormkök?

Alla stormkök fungerar med hjälp av någon form av brännare som drivs av ett drivmedel. Ovanpå brännaren placerar du ett kärl som du kan värma, koka eller steka mat i.

Hur använder man stormkök?

Börja med att placera brännaren på ett stabilt underlag, fyll på med sprit eller koppla in gastuben. Därefter monterar du eventuellt vindskydd och tänder lågan. Placera kärlet ovanpå lågan.

Vad eldar man med i friluftskök?

Det finns olika bränslen. De vanligaste är gas eller sprit. Multifuelkök kan ofta använda fotogen, bensin och diesel. Vissa brännare kan använda bränslegel.

Var köper man stormkök?

De finns att köpa på Beredd.se, Jula, Rusta, Clas Ohlson, ÖoB, Biltema, XXL och i flertalet frifluftsbutiker.

Vad tänder man stormkök med?

Oftast är det lättast att använda en vanlig tändsticka. Gaskök kan du även tända med piezotändare. Vissa gasolkök har inbyggd tändmekanism.

Vilken sprit till spritkök?

Du kan använda vanlig T-Röd (rödsprit, T-sprit). Det går även att använda metanol eller Tenol (en blandning av bland annat etanol, metanol och propan-2-ol).

Vad har man för bränsle till friluftskök?

Bränslet beror på typ av brännare. Spritbrännare använder någon form av sprit så som T-Röd, Tenol eller metanol. Gasbrännare använder gas på tub.

Vad behövs till stormkök?

Om det inte ingår i friluftsköket behöver du köpa till kokkärl och gärna en tång att lyfta av kärlen med. Vindskydd är bra att skaffa om det inte ingår. Kanske vill du ha en kaffepanna också.

Vad är bäst – gasol eller spritkök?

Gasol är snabbare och har högre effekt. Dock fungerar det sämre när det är kallt. Spritkök är miljövänligare eftersom du inte behöver gastuber. Läs vår jämförelse.

Var köper man gas till stormkök?

Gas finns bland annat på Beredd.se, i järnaffärer, på Biltema och på större STF fjällstationer.

Källor

Är det dags för vandring eller camping med familjen och ni behöver ett tält som passar? Vi har utsett bästa familjetält inom olika kategorier i denna guide.

Vad som kan klassas som familjetält bäst i test varierar nämligen lite beroende på var och hur tältet ska användas och hur många som ska få plats. Det beror förstås också en hel del på vilken budget ni har.

Låt oss dyka in på de olika modellerna direkt.

Vill du ha mer konkreta köptips? Fortsätt då att läsa vår guide efter tälttestet.

Easycamp Palmdale 600 – Bästa billiga campingtält för familjen

Palmdale 600 från danska tillverkaren Easycamp kan vara värt att kika på om ni är ute efter ett stort men billigt familjetält för camping.

Här finns två sovrum (!), ett stort ”vardagsrum” och en inomhusyta på 16 m². Fönster finns framtill och på sidorna och de har uppfällbara gardiner vilket gör att det blir riktigt hemtrevligt. Dörren har insektsnät så att det går att lufta tältet utan att släppa in mygg och annat elände.

Prislappen på runt 5000 kronor är inte alls farlig med tanke på hur mycket tält man får för pengarna. Inte konstigt att det är ett av de populäraste tälten för 6 personer på Prisjakt!

Nackdelen? Tja, vikten är drygt 20 kg så det är definitivt ett tält för camping med transporthjälp med någon form av fordon, bil till exempel.

Läs mer om Easy Camp Palmdale 600

Behöver ni inte riktigt lika stor yta? Då finns lillebror Palmdale 400 med plats för 4 personer.

Outwell Earth – Bästa budgetalternativet

Vi har redan utsett Outwell Earth till bästa budgetvalet bland familjetält i vår tält bäst i test-guide för ett tag sedan.

Med en prislapp på lite drygt 2000 kronor är detta tunnelformade fyrmannatält riktigt snällt mot familjekassan.

Sovdelen har en yta av 4 m². Det fina med detta tält är att det har en stor absid vid ingången som är perfekt för packningen men den är tillräckligt stor för att man ska kunna kura ihop sig där också om vädret blir dåligt. Högsta höjd är 130 cm vilket gör att tältet känns ganska rymligt.

Ytterduken tål 3000 mm regn och enligt specifikationerna ska tältet klara vindar upp till 24 m/s. Det är alltså robusta grejer.

En kul detalj är att tältet tar nästan exakt lika mycket plats i packningen som ovan nämnda Vapor. Dock väger det cirka tre kilo extra – något att tänka på om ni ska vandra långt.

Läs mer om Outwell Earth 4

Outwell Montana 6 – Bästa riktigt stora familjetält

Som du märker finns det ingen rangordning i detta bäst i test för familjetält 2023 utan varje tält har sina specifika fördelar. Nu är det dags för en riktig bjässe: Outwell Montana för 6 personer. Detta är ett mycket stort tält för familjer som älskar gott om plats.

När du slår upp tältet blir det nästan som en liten stuga.

Låt oss titta på siffrorna. Längden är 5,6 meter och bredden 3,8 meter. På insidan finns två rymliga sovrum och ett stort allrum. Till det kommer ett litet förråd där ni kan förvara packning och annat.

Vikten är 36,5 kg så det är definitivt ett tält för en tältplats på campingen vi pratar om – inget man packar ner i ryggsäcken. Men då får ni också en total golvyta på hela 23 m². Ett stort plus är höjden – tack vare en maximal innerhöjd på 205 cm kan även vuxna stå raklånga i tältet.

Som en liten stuga som sagt!

Läs mer om Outwell Montana 6

Primus H6, H4 & Y6 – Storfavoriten bland svenska familjer

Är ni ute efter ett beprövat koncept som aldrig blir fel? Då är svenska Primus en favorit.

Vi har samlat familjetälten H6, H4 och Y6 från denna tillverkare under samma punkt då dessa tält ur serien Bifrost har mycket gemensamt. De är en svensk klassiker bland familjer som ska på camping.

Gemensamt är att de har en robust och vindtålig men luftig och välventilerad konstruktion med 3000 mm vattenpelare i ytterduken och hela 7000 mm i golvet. Det är mycket behagliga tält att tillbringa semestern i och kring med andra ord.

H4 och H6 är för 4 respektive 6 personer och har två sovrum med en absid på ca 3 m² i mitten som kan fungera som ett litet vardagsrum vid dåligt väder.

Y6 har plats för 6 personer och är format som ett ”Y”. Här finns en yta på hela 7 m² under en kupol framtill som fungerar som vardagsrum, matrum eller förvaringsplats.

Samtliga tält i denna serie är bra för att campa om ni ska bila. Vikten är nämligen 9,3 kg för H4, 10,7 kg för H6 och 12 kg för Y6.

Läs mer om H4

Läs mer om H6

Läs mer om Y6

Marmot Vapor – Bästa familjetältet för vandring

Detta är en favorit. Familjer som ska ut och vandra älskar detta tält för fyra personer.

Tillräckligt stort för att rymma en familj, tillräckligt litet för att lätt få plats i packningen. Med en vikt på lite drygt 4 kg är detta familjetält det lättaste i vårt test.

Trots att packvolymen är endast 61 x 22,9 cm får ni en golvyta på nästan 5 m² plus ca 1,7 m² under absiderna vid de två dörrarna.

Kupolformen och en vattenpelare på hela 3000 mm i duken och 5000 mm i golvet gör att det klarar både stark vind och hårda skurar – om ni skulle råka ha lite otur med vädret.

Marmot Vapor är vårt mest sålda tält för 4 personer och är näst populärast på Prisjakt i denna kategori.

Läs mer om Marmot Vapor 4

Behöver ni ett ännu större familjetält för vandring? Då kan Marmot Limestone 6p passa.

Jämförelse av de bästa familjetälten

TältSovplatserYta m²*Vikt kg
Marmot Vapor 4p44,9 + absider4,14
Outwell Earth 4p46 + absider7,3
Easycamp Palmdale 600 61720,5
Primus H661410,7
Primus H44109,3
Primus Y661712
Outwell Montana 662336,5

* I vissa fall avses yttermåtten. Plats på insidan är då något mindre.

Hur utser man familjetält som bäst i test?

Vi nämnde det redan i början av texten – det finns flera faktorer som avgör vad som är det bästa familjetältet. I grund och botten är det din och din familjs preferenser som avgör. Därför ska vi lite snabbt gå igenom vad du kan tänka på ifall du ska köpa ett lite större familjetält.

Hur ska ni använda tältet?

Det viktigaste att tänka på är hur tältet ska användas. Ska ni slå er till ro i några veckor på en campingplats eller ska ni ut på vandring i fjällen?

Skillnaden är radikal mellan olika modeller beroende på ändamålet. Utgå från om ni kommer att behöva bära tältet några längre sträckor eller inte. De lättaste familjetälten i detta bäst i test väger cirka 4 respektive 7 kg. Ett sådant kan man bära med sig och de är därför bra som vandringstält. Med mer vikt än så blir det svårt.

Tyngre tält än så är lämpade för alla situationer då ni har tillgång till fordon och eventuellt bara behöver bära kortare sträckor. Bilsemester, camping på campingplats eller utflykter i närområdet, kanske stranden.

Många familjetält väger 10 till 20 kg eller mer. Sådana bär man bara med sig några hundra meter eller maximalt någon kilometer i värsta fall. 

Antal sovplatser / rum

De tält som finns med i detta test har plats för 4 till 6 personer, det vill säga så mycket som de flesta familjer behöver.

Även om ni är exempelvis två vuxna och ett barn kan det vara skönt med lite extra utrymme. Undantaget är om ni ska ut på vandring – då är det smart att välja ett så lätt tält som möjligt och då kan det räcka med ett för tre personer.

De lite större tälten har ofta avskild sovkammare så att exempelvis föräldrarna kan sova för sig och barnen för sig.

Stora familjetält eller campingtält har ofta ett lite större allrum som kan användas som vardagsrum eller matsal vid dåligt väder.

Finesser

De bästa tälten för familjer är genomtänkta och har inte lämnat något åt slumpen. Det kan du se på detaljer som smarta förvaringsfickor, utrymmen för förvaring och fönster. Titta om det finns myggnät på ytterdörr och eventuellt även på fönster. Går det att mörklägga sovrummen med rullgardiner?

Ska familjen ut och campa kan det vara klokt att leta efter ett tält som har väl tilltagen plats för umgänge. Y6 är en favorit här med sitt samlingsrum som kan fungera som uteplats under tak.

Vattentålighet

För att semestern ska bli lyckad behöver familjen ett tält som klarar väder och vind. Det kan ju faktiskt regna ibland! Alla tält i detta test har en vattenpelare i ytterduken på 3000 mm. Det faller inom kategorin ”mycket vattentätt” och innebär att ni knappast får problem ens om det blir hällregn. Som jämförelse brukar många lättare vandringstält ligga runt 1500 mm.

Konstruktion

Det finns två typer av familjetält – kupolformade och tunneltält.

De tält som är kupolformade är självstagande. Det betyder att de står av sig självt utan stödlinor. Linor används dock för att fästa tältet i marken så att det inte blåser iväg. Dessa tält är bra om ni måste resa det i svår terräng eller där det finns lite utrymme.

I detta test är Marmot Vapor och samtliga tält från Primus av typen kupoltält.

Tunneltält är utformade som en tunnelkonstruktion med bågar. Ofta reses dessa tält i ”ett svep”. Först monterar du bågarna på duken och därefter reser ni tältet och stagar fast det med tältpinnar. Dessa tält passar bra där det finns gott om utrymme, exempelvis på en camping men de går även att använda i naturen.

De bästa familjetälten från Outwell och Easy Camp har denna konstruktion.

Pris

Priset kan givetvis vara avgörande för många familjer. Det billigaste familjetältet i detta test är Outwell Earth som endast kostar runt 2000 kronor, vilket kanske motsvarar 2-3 nätter på vandrarhem för en familj. Vill ni ha gott om utrymme går det att hitta stora tält för familjen för runt 5000 kronor, som Easycamp Palmdale 600 som vi lyfter fram i denna artikel.

Lägger du på ett par tusen på dessa priser får du istället ett tält från något av premiummärkena. Marmot Vapor 4p som är bra för familjer som ska vandra kostar drygt 4000 kronor. H4 från Primus ligger för de mesta kring 5000 kronor.

De lite större tälten kostar ytterligare någon tusenlapp. Räkna med 7000 – 10000 kronor. Mer än så ska du inte behöva betala för ett av de största och bästa familjetälten.

Sammanfattning – bästa familjetältet

Vi har i detta test lyft fram och gjort en jämförelse av sju olika familjetält som passar för familjer med 4 – 6 familjemedlemmar. Eller för 3 personer om ni vill ha lite extra utrymme.

Vad som är bäst beror som sagt mycket på hur tältet ska användas. Detta har vi kommit fram till:

  • Ska familjen ut på vandring och måste bära med sig tältet är rekommendationen Marmot Vapor 4p. Endast 4 kg, tar lite plats i packningen, är lätt att resa och har plats för 4 personer. Finns här.
  • Kan ni tänka er att bära med er några få kilo extra finns Outwell Earth för 4 personer som är det bästa budgetvalet inom denna kategori i detta test. Finns här.
  • Familjen som är ute efter ett lite större campingtält som passar för campingplatsen men som inte kostar så mycket köper med fördel Easycamp Palmdale 600Finns här.
  • Behövs ett ännu större tält finns Outwell Montana 6 som med sina 23 kvadratmeter känns som en liten sommarstuga. Finns här.
  • Slutligen har vi de svenska storfavoriterna från PrimusH4 för 4 personer och H6 respektive Y6 för 6 personer. Vill du lägga några tusen extra men få maximal kvalitet så är dessa ett bra val. 

Lycka till i ditt val! Som vanligt får du gärna kontakta oss om du har några frågor!

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa familjetältet?

Vi har utsett Marmot Vapor 4p till bästa familjetält för vandring med Outwell Earth som bästa budgetalternativ. För campingen tillhör tälten från Primus de bästa medan Easycamp Palmdale 600 är ett fint budgetalternativ.

Vilken vattenpelare behöver vi?

3000 millimeter är fullt tillräckligt som vattenpelare i ytterduken i ett familjetält.

Hur mycket väger ett familjetält?

De lättaste tälten väger runt 4 – 7 kg men det är inte ovanligt med en vikt på 10 – 20 kg eller mer.

Hur många sovrum finns det i tält för familjer?

Det varierar mellan modeller. Vandringstält för familjen har bara ett sovutrymme. De modeller som är gjorda för campingplatser har däremot ofta 1–2 sovkammare plus ett allrum.

Källor